U požáru mýtiny zasahovali hasiči z Prostějovska

U požáru mýtiny zasahovali hasiči z Prostějovska
Foto HZS

V neděli odpoledne začal hořet porost v nepřístupném terénu ve svahu velmi blízko lesa nedaleko Luké na Olomoucku. Hasiči postupovali přímo proti požáru, aby zabránili jeho šíření do lesa. Vyhlásili tedy II. stupeň požárního poplachu a operační důstojníci vyslali na místo další jednotky. Zásah komplikoval vítr, nepřístupný terén, v němž se složitě pohybovala naše technika, i hustý dým.

Hasiči se proto museli ve svahu pohybovat v dýchacích přístrojích, což ve výsledku znamenalo velmi fyzicky náročný zásah. Před 20. hodinou dostali plameny pod kontrolu a následně vyhledávali ohniska hoření a dohašovali je. Požářiště také procházeli s termokamerou. Vodu dopravovali kyvadlově z Luké. Po 23. hodině byl požár zlikvidován. Na požářišti zůstala do pondělního rána jako dohled jednotka SDH z Ješova. Škodu majitel předběžně odhadnul na 300 tisíc korun. Příčinou požáru bylo nezvládnuté pálení klestí, kdy se z několika menších ohnišť vlivem silného větru oheň rozšířil na okolní porost.

"Na místě jsme měli čtyři profesionální jednotky ze stanice Konice, Olomouc, Litovel a Prostějov a 10 jednotek sboru dobrovolných hasičů: Loštice, Slavětín, Bouzov, Hvozd, Kladky, Ješov, Senice na Hané, Náměšť na Hané, Bohuslavice a Olešnice," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. (red)

Poslat nový komentář