Hasiči ověřovali průjezdnost ulic. Špatná je i v Prostějově

Hasiči ověřovali průjezdnost ulic. Špatná je i v Prostějově
Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Hasiči ověřovali průjezdnost ulic. Špatná je i v Prostějově

Hasiči testovali v průběhu srpna průjezdnost ulic v městech Olomouckého kraje. S potížemi se musely rozměrné cisterny potýkat ve všech větších obcích regionu. Potíže zaznamenali ve větších městech v celém kraji, i v Prostějově.

„Jezdíme velkými automobily. Pokud je potřeba pomoci, musíme se k místu dostat co nejblíže. I na velkých sídlištích či v zapadlých, úzkých uličkách v menších městech,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru Lucie Balážová.

Hasičské cisternové stříkačky mají na šířku dva a půl metru a na délku více než osm a půl metru. Projet zatáčkou či křižovatkou, ve které je zaparkované auto tak může být i pro zkušené řidiče z řad hasičů oříšek. Lidé nesmějí svá vozidla parkovat také u krajnic označených žlutou čarou nebo na místech, které slouží jako nástupní plocha pro požární techniku. Šóféři by měli vždy nechat při zaparkování průjezdný pruh o šířce alespoň tří metrů.

Ve městech Olomouckého kraje si při mapování průjezdnosti hasiči ověřili místa, kde může být cesta na místo zásahu komplikovaná. Během kontrol na špatně zaparkovaná auta umístili letáky, které mají řidiče nejen upozornit na chybu, ale také jim poradit, jak a kde parkovat správně. „Chceme rovněž poukázat na zásadní fakt: abychom mohli obyvatelům měst pomoci, musíme k nim dojet, musíme mít možnost postavit dostatečně blízko místa zásahu výškovou techniku a musíme mít možnost odebrat vodu z nadzemních či podzemních hydrantů. Také chceme upozornit na to, že až nás budete potřebovat, přeparkovat už nestihnete,“ uvádějí hasiči.

Nejen v krajské metropoli narazili požárníci hned na několik ulic, kde řidiči nevhodně zaparkovali a bránili tak plynulému průjezdu hasičské a záchranářské techniky. Šlo především o velká sídliště nebo jednosměrné ulice poblíž centra. (red)

Poslat nový komentář