Smutná zpráva. V Hostýnských vrších shořela známá chata Tesák

Smutná zpráva. V Hostýnských vrších shořela známá chata Tesák
Foto HZS Zlk.
Další fotky: 
Smutná zpráva. V Hostýnských vrších shořela známá chata Tesák

Známá turistická restaurace Tesák, nacházející se u stejnojmenného kopce v Hostýnských vrších na Kroměřížsku, lehla v noci na sobotu popelem. Zkáze nedokázalo zabránit ani čtrnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů zasahujících na místě.

Požár vypukl v objektu restaurace, nedalekou turistickou ubytovnu téhož jména nezasáhl. Ještě před příjezdem záchranářů se marně snažil uhasit šířící se požár jeden ze dvou obyvatel chaty. „V budově byly v době vzniku požáru dvě osoby. Jedna z nich se pokusila plameny uhasit jedním hasicím přístrojem. Objekt byl ale příliš zakouřen. Proto oba opustili budovu,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Ještě před příjezdem hasičů stihli  vypnout elektrický proud a uzavřít přívod LPG u tlakových nádrží, které jsou ve vzdálenosti asi 15 metrů od hořící budovy. Muže následně prohlédl přítomný lékař, který vyloučil zranění. 

„Objekt je zcela zničen. Na místě zasahuje asi osmdesát hasičů. I nad ránem chata stále hoří. Obvodové konstrukce jsou částečně zborcené,“ doplnil Žemlička s tím, že škoda je předběžně vyčíslena na pět milionů. Případ řeší hasičští a policejní vyšetřovatelé.

Vyhořelá restaurace byla postavena ve 30. letech minulého století a doplnila turistickou ubytovnu, která vznikla v roce 1932 z popudu starosty Bystřice pod Hostýnem Františka Fryšáka. V blízkosti se kromě množství turistických stezek nachází i největší lyžařské středisko Hostýnských vrchů.

Chata Tesák byla dlouhá desetiletí hojně navštěvovaná turisty a cykloturisty, v zimě pak milovníky bílé stopy. Kolem chaty vede Hostýnská běžecká magistrála. (ber)

Poslat nový komentář