Ohniska požáru v Hřensku monitorují drony z Prostějova

Ohniska požáru v Hřensku monitorují drony z Prostějova
ilustrační foto

Činnost armády při likvidaci požáru v oblasti Národního parku České Švýcarsko v lokalitě Hřensko nekončí. Od soboty 13. srpna 2022 vysílají vojáci do prostoru tým specialistů z 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova. Odborníci budou pomocí malých bezpilotních prostředků typu křídlo a kvadrokoptéra lokalizovat potenciální ohniska požáru.

Při bojovém použití nachází bezpilotní systémy své uplatnění především při průzkumu prostorů a objektů nepřítele v hloubce jeho bojové sestavy nebo v prostorech silně bráněných protivzdušnou obranou nepřítele. Jednou z hlavních výhod je v krátkých časových lhůtách ověřit informace získané jinými silami a prostředky průzkumu.

„Nasazené bezpilotní prostředky disponují průzkumnými senzory, jako jsou například termokamery, které jsou schopné detekovat rozdílné tepelné charakteristiky objektů a určit tak potenciální ohniska požáru,“ vysvětlil podplukovník Petr Manda, velitel 533. praporu bezpilotních systémů.

Vojáci budou využívat systémy RAVEN a Vážka. Bezpilotní systém RQ-11B RAVEN může působit na maximální vzdálenost 10 km po dobu 60 až 90 minut. Mezi hlavní výhody patří jeho vysoká mobilita, schopnost rychlého rozvinutí, přenos informací v reálném čase a tichý provoz. Průzkum může být veden ve dne i v noci.

Obdobně je to i u kvadrokoptéry Vážka A s dosahem až 3 km a vytrvalostí letu do 30 minut. (Zdroj army.cz)

Poslat nový komentář