Pozor na padající sníh ze střech a rampouchy, varují hasiči

Pozor na padající sníh ze střech a rampouchy, varují hasiči
ilustrační foto HZS Olomouckého kraje

S nastupující oblevou naše krajské operační a informační středisko zaznamenává telefonáty, které se týkají pomoci při sundání padajících rampouchů, případně sněhu ze střech. S předpovídaným oteplením se začne sníh na střechách pohybovat a rampouchy uvolňovat. Na místě je tedy obezřetnost.

„Upozorňujeme, že profesionální hasiči sníh ze střech neodklízejí. Je odpovědností majitelů, aby si tuto službu včas objednali soukromou firmu, či se obrátili na technické služby nebo představitele své obce. Zasahujeme pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví či majetek občanů. Hasiči také mohou pomoci v místech s větším pohybem osob, například v centrech měst, na školách nebo zdravotnických zařízeních. Během posledních dvou dnů jsme tak vyjížděli do centra Olomouce, Přerova a Litovle, kde jsme likvidovali zmrzlé převisy,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V této souvislosti hasiči upozorňují občany a majitele objektů, že:

za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. Ti mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob,

sníh a led ze střech byste měli odstraňovat průběžně, aby nebyla střešní konstrukce nadměrně zatížena,

sníh ze střech odklízejte symetricky, nejlépe z obou stran současně, nenahrnujte ho na jedno místo,

při práci na střeše postupujte maximálně opatrně, abyste nespadli nebo se neprobořili,

pokud shazujete sníh na rušnou komunikaci pod vámi, dejte pozor, aby nedošlo ke zranění chodců nebo škodám na majetku,

při oteplení se odtávající sníh může na střeše posunovat, ztěžklý sníh a tající části ledového příkrovu se mohou odlamovat a ohrozit okolí budovy. Proto je důležité nejen odstraňovat sníh ze střech, ale i likvidovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy, které mohou svým pádem ohrozit kolemjdoucí osoby nebo majetek – pokud to nejde, pak rizikový prostor alespoň viditelně označte nebo ohraďte,

pokud se vám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112.

Na Prostějovsku jsou tři soukromé firmy, které se specializují na práci ve výškách – Prostějovsko ALPEX * 603 901 904 (Prostějov,) EPOR * 605 530 896 (Kostelec na Hané), EREBOR * 605 284 615 (Prostějov). (red)

Poslat nový komentář