Oblevu v kraji provází pády stromů a odstraňování ledu

Oblevu v kraji provází pády stromů a odstraňování ledu
Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Oblevu v kraji provází pády stromů a odstraňování ledu

Více jak dvě desítky událostí mají na kontě za posledních několik hodin profesionální a dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji. Vlivem „oteplení“ a trvajících dešťových srážek dochází k výraznému tání sněhu a v důsledku k pádům kusu ledů, rampouchů či větších kusů sněhu do prostor, kde jsou ohroženi chodci nebo zde hrozí nebezpečí poškození majetku.

Za zmínku stojí odstraňování ledu pomocí výškové techniky v několika větších městech našeho regionu. V Olomouci v ulicích RIegrova a Palackého, zde v obou případech hasiči ze střech za využití výškové techniky odstranili kusy ledu a padající zmrzlý sníh. Podobnou situaci řešili kolegové v Jeseníku, Lipníku nad Bečvou a v Litovli.

„Veškeré ostatní technické pomoci zmiňovaného součtu řešili hasiči na komunikacích, či veřejných prostranstvích, a to z důvodu pádu stromů, odstraňování popadaných větších větví a podobně. Tyto zásahy mají většinou rychlý průběh, někdy stačí pouze zajištění místa s uklizením na bezpečnější místo, ale většinou k naší práci patří zapojení tzv. „pilařů“,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.  

Poté je již průběh odstranění nebezpečných stavů vždy podobný, zásah končí zajištěním a zabezpečením proti úrazu či poškození objektů. (ber)

Poslat nový komentář