Kuriózní zásahy hasičů v roce 2022. Tank, zvířátka i požár v kanále

Kuriózní zásahy hasičů v roce 2022. Tank, zvířátka i požár v kanále
Foto HZS Olomouckého kraje

Rok 2022 pomalu končí. A tak můžeme bilancovat. Rozhodně byl plný zásahů obvyklých i neobvyklých, velkých i malých, náročných i snadných, složitých i jednoduchých. A mezi nimi se našlo pár kuriózních, na které naši hasiči jen tak nezapomenou.

„Z kabiny jeřábu jsme v září zachránili na jedné ze staveb v Olomouci jeřábníka, kterému se udělalo zle, a omdlel. Muži pomohli dva hasiči-lezci. Jeden vylezl po konstrukci stroje, aby jej co nejrychleji zajistil, druhý lezec se k němu dostal s výškovou technikou. Muži jsme poskytli první pomoc a tepelný komfort a bezpečně jsme jej v koši výškové techniky dostali na zem, kde si jej převzali záchranáři,“ popsala první případ mluvčí HZS Olk Lucie Balážová.

Po železniční nehodě dvou nákladních vlaků povolali hasiči na pomoc i vyprošťovací tank drážních hasičů – pro fajnšmejkry konkrétně VT 72 B. Podívat se můžete na video, jak to vypadalo na místě nehody u Prosenic na Přerovsku. Video najdete na https://fb.watch/hzP8K3jj6a. /

U dopravní nehody vlaku a osobního auta zasahovali v Hlubočkách. Vůz po kolizi zůstal viset na svodidlech nedaleko přejezdu a chyběla mu velká část kufru. Řidička naštěstí vyvázla ze střetu jen s lehkým zraněním, stejně tak i strojvedoucí. Oba hasiči předali do péče záchranářům.

Zaseknutou ruku vyprostili čtyřletému chlapci z běžeckého pásu v Července. Rozebrali část zařízení a paži hochovi během 5 minut velice opatrně vysvobodili. Poskytli mu první pomoc a předali jej ZZS, která jej přepravila do zdravotnického zařízení.

Z elektrických drátů zachránili chameleona v Senici na Hané. Pomocí výškové techniky s asistencí hotovostní služby energetiků akrobatovi pomohli zpět do bezpečí.

Čtyři jednotky hasičů řešili požár v kabelovém kanále ve slévárenském provozu v průmyslovém areálu Přerovských strojíren. Hasiči se k ohniskům, která označila termokamera, museli doslova probít pomocí sbíjecích kladiv, vrtáků a dalších technických prostředků. K hašení využity i kanálové krtky a aplikovaná byla střední pěna. Teplota žhnoucího materiálu dosahovala až 400°C.

Menší traktor i s řidičem se převrátil při sekání trávy do rybníka ve Vernířovicích na Šumpersku. Muž pod ním zůstal zaklíněn, uvíznul rovněž ve vodě a v blátě, byl zraněn a nemohl ven. Pomohli mu přivolaní hasiči, kteří stroj nadzvedli a na páteřní desce jej z rybníka dostali. Předali jej posádce LZS a pomohli s transportem do vrtulníku. Také hydraulickou rukou technického speciálu traktor vyprostili z bláta.

„Tři týdenní čápata jsme zachránili v Rapotíně. Jednoho z rodičů jim srazilo auto, kolizi bohužel nepřežil. Podle ornitologa ze záchranné stanice v Rudě nad Moravou by přeživší pták péči o mláďata sám nezvládl, s velkou pravděpodobností by uhynula. Využili jsme proto výškovou techniku a ze známého rapotínského hnízda jsme je s odborníkem přemístili do bezpečí,“ doplnila Balážová.

Velké štěstí v neštěstí měl paraglidista, který uvíznul v korunách stromů v Milenově na Přerovsku. Zachytil se s křídlem v břízách asi ve výšce 15 metrů a nemohl se dostat dolů. Pomohli mu hasiči-lezci, jeden z nich k muži vyšplhal a pomocí lanové techniky jej dostal bezpečně na zem. Muž zvládnul manévr bez zranění. A bez újmy sundali hasiči i paraglide. Využili lezecké stupačky, díky nimž se dostali do velké výšky velice rychle.

Během jediného týdne zachránili hasiči z nebezpečných míst bobra, kachnu s káčaty, zraněnou ovečku, rorýse zamotaného do silonu a psa z hloubky dvou metrů, který zůstal bezmocný ve skružích. (red)

Poslat nový komentář