Legendou navždy. Vladimír Menšík zemřel před 33 lety

Legendou navždy. Vladimír Menšík zemřel před 33 lety
Foto ČSFD

Jeden z nejmilovanějších českých herců, skvělý bavič a vypravěč, zemřel 29. května 1988. Naštěstí s námi Vladimír Menšík díky filmu a televizi zůstane navždy.

Hrdý rodák z Ivančic na Hané, muž, který baví dodnes miliony diváků, jel celý život na doraz. Léčil se z depresí, alkoholismu, trpěl těžkou formou astmatu. Právě tahle nemoc byla příčinou jeho odchodu. Zemřel v pouhých 58 letech v brněnské nemocnici. Dva dny předtím ještě vystupoval v televizi. 

Mě v této chvíli vytanula na mysli jeho role Jožky s pyskem z filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci (1969). Když budete mít někdy chvilku, podívejte se na něj. Menšíkovo ztvárnění postavy "kradáka", vynálezce a technika je víc než mistrné.  Ráda ho ale mám ve všech rolích, včetně pohádkových. Občas si, pro zlepšení nálady, pustím některou z LP desek s jeho povídáním.

„Kdyby mluvil anglicky, tak by měl Oscary oplocenou zahradu,“ říkali o něm slavní režiséři. A já dodávám, že byl nenahraditelný. Nikdo takový se už na českém hereckém nebi neobjevil a asi ani neobjeví. (ber)

Poslat nový komentář