Hloučela - vzácný kus přírody. Pomůžeme ji společně uklidit?!

Hloučela - vzácný kus přírody. Pomůžeme ji společně uklidit?!
ilustrační foto

Město Prostějov zadalo v loňském roce odborné firmě zpracování inventarizace zeleně v biokoridoru Hloučela a zpracování návrhu na hospodaření v této části Prostějova na dalších 10 let.

„Hloučela je velmi významnou přírodní lokalitou ve městě a chceme, aby takovou i zůstala. Nechali jsme proto zpracovat projekt, který mapuje současný stav stromů podél toku. Chtěli bychom, aby park zůstal stále zeleným a atraktivním místem pro návštěvníky. Zároveň bychom lesopark chtěli postupně doplnit o nejrůznější herní prvky, které by rozvíjely jak fyzické schopnosti zejména dětí, tak jejich znalosti o přírodě,“ říká primátor František Jura.

Samotný projekt mimo jiné popisuje procentuální zastoupení dřevin, jejich věkovou skladbu, zhodnocení podrostu a bylinného patra. Dále etapizuje zásahy, k nimž by mělo v průběhu 10 let postupně docházet.

„Nechceme, aby nám Hloučela zestárla, proto ji musíme průběžně omlazovat. Dále chceme podporovat výsadbu různorodých porostů jako zdroje potravy pro živočichy. Důležité však zároveň je, abychom Hloučelu udržovali stále v čistotě,“ doplnila náměstkyně Milada Sokolová, která zároveň pozvala všechny příznivce lesoparku Hloučela ke společnému úklidu této lokality: „Akce se uskuteční 19. září letošního roku v rámci kampaně Ukliďme Česko. Z říčního koryta Hloučely na základě odsouhlasení Povodím Moravy odstraníme větve, napadané kmeny, ale i odpadky. Byli bychom rádi, kdyby se k nám přidalo co nejvíce občanů.“ (red)

Poslat nový komentář