O výsledcích zápasu i možných postizích rozhodne disciplinární komise!

O výsledcích zápasu i možných postizích rozhodne disciplinární komise!
Foto L. Tesař

 

Když se v sobotu v podvečer musel ukončit zápas Prostějova s Havířovem, tak se kromě diskuze o tom, komu budou přiřknuty body, spustila také debata, zda-li krvavému souboji mezi fanoušky a ochrankou nešlo předejít lepším zvládnutím pořadatelské povinnosti prostějovského klubu. Na tuto otázku se pokusí odpovědět následující článek.

Po čtyřiceti minutách utkání vedli domácí Jestřábi, kteří na ledě předváděli snad nejlepší výkon v dosavadním průběhu sezóny nad celkem Havířova 3:0. Před třetí třetinou, po které by zápas zřejmě skončil vítězstvím pro Hanáky, vnikla skupinka deseti až patnácti příznivců Havířova až pod tribunu, na které sídlí domácí kotel, který neváhal a skupina několika prostějovských fanoušků šla hosty vyprovodit zpět do jejich sektoru, což následně vyústilo v souboj mezi fanoušky AZetu a domácí pořadatelskou službou.

Klub však při tomto incindentu pochybení odmítá. "Dle názoru vedení našeho klubu byla pořadatelská služba během utkání zajištěna dostatečně. S policií byl konzultován jak počet členů pořadatelské služby, tak také jejich rozmístění pro zajištění maximální bezpečnosti fanoušků na zimním stadionu. Na tento zápas přijeli zkušení členové bezpečnostní agentury, kteří jsou na tyto situace trénovaní. Prostory okolo zimního stadionu jistilo několik desítek policistů a těžkooděnců se psy, kteří byli připravení k okamžitému zásahu i uvnitř zimního stadionu. Tato situace následně nastala před začátkem třetí třetiny," uvádí klub ve své tiskové zprávě.

Samotná potyčka mezi fanoušky Prostějova a Havířova trvala možná dvě minuty, nicméně poté, co byli hosté zahnáni zpět do sektoru, se strhla "bitva o plot" mezi nimi a pořadatelskou službou, při které létaly vzduchem desky z plotu, kde byl uskladněný materiál, náhradní branky či dveře od toalet. Vinu na uskladnění materiálu klub popírá, tato věc spadá pod kompetenci Domovní správy. Každopádně, i když uskladnění materiálu spadá pod Domovní správu, tak věcí klubu je již chování hlavního pořadatele, který policii na stadion kvůli zásahu zavolal, až když byli jeho svěřenci v oranžových vestách zhruba deset minut mláceni vším, co havířovským chuligánům přišlo pod ruku. Na pochybení hlavního pořadatele se shodují také fanoušci Prostějova na diskuzním fóru oficiálního webu.

Tomu, že ze strany klubu Prostějova nebylo vše zvládnuto bezchybně nasvědčuje rovněž to, že se hostující příznivci dostali bez větších potíží ze svého sektoru až k domácím fanouškům, nebo také to, že byly avizovány důkladné prohlídky a přesto bylo v prostorách kotle Havířova odpáleno velké množství pyrotechniky, která létala všude možně.

Co se týče škod na majetku, které zůstaly po havířovském řádění nemalé, tak zde má o postupu klub jasno. "Veškeré škody, které při této potyčce vznikly, bude klub LHK Jestřábi Prostějov požadovat po týmu Havířova. O výsledku zápasu, stejně jako o možných postizích pro obě strany, rozhodne v nejbližších dnech disciplinární komise," odpovídá tisková zpráva i na otázku, jak to bude s body za toto utkání.

Závěrem se tak dá říct, že ničení prostějovského stadionu (zdemolované toalety apod.) byl zkrat skupiny, se kterým zřejmě nešlo mnoho dělat a za který bude prostějovký klub po havířovském žádat finanční náhradu, ale ze strany konfliktů mezi fanouškovskými tábory či pronešení pyrotechniky na stadion nemá pořadatelská služba Prostějova úplně čistý štít. Jaké ale budou konečné postihy, zjistíme až po vyjádření disciplinární komise.

Radim Nemela, student SOŠPO Prostějov

Poslat nový komentář