Terralóna a Lunalón rozzáří Kolářovy sady. Již v sobotu!

Terralóna a Lunalón rozzáří Kolářovy sady. Již v sobotu!
ilustrační foto Hvězdárna a planetárium Brno

Prostějovská hvězdárna letos slaví 60. výročí svého vzniku. V druhé části oslav nabídne Prostějovanům jedinečnou podívanou. Jsou jí desetimetrové modely Měsíce a Země, zapůjčené z Hvězdárny a planetária v Brně. Rozsvítí se v sobotu 21. srpna v podvečer.

Od 17 do 19 hodin se těšte na Malou výstavu o historii a odborné činnosti hvězdárny spolu s prohlídkami. Mezi 18. a 22. hodinou si pak vychutnejte výjimečné setkání nafukovacích modelů pestrobarevné Terralóny (Slunce) a krátery posetého Lunalónu (Měsíc).

Zatímco skutečná planeta Země má průměr necelých 13 tisíc kilometrů, Terralóna pouhých 10 metrů. V takovém měřítku by Mount Everest sahal do výšky 7 milimetrů. Za Lunalónem se pak můžete vypravit s lupou. Jeho model totiž ukazuje povrch Měsíce v nebývale podrobném rozlišení 100 metrů. Doslova na dosah tak budete mít všechny výraznější krátery. Dokonalý potisk vznikl díky podkladům sondy Lunar Reconnaissance Orbiter, která Měsíc snímá od roku 2009.

Ve 20 hodin program rozparádí jazzovo-swingová kapela La Boujeau se zpěvačkou Ivou Kevešovou. Vstup je zdarma. Při nepřízni počasí se akce ruší. (ber)

Poslat nový komentář