Terralóna a Lunalón rozzáří Kolářovy sady. Kvůli narozeninám hvězdárny

Terralóna a Lunalón rozzáří Kolářovy sady. Kvůli narozeninám hvězdárny
Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Prostějovská hvězdárna letos slaví 60. výročí svého vzniku. V druhé části oslav nabídne Prostějovanům jedinečnou podívanou. Jsou jí desetimetrové modely Měsíce a Země, zapůjčené z   Hvězdárny a planetária v Brně. Rozsvítí se v sobotu 21. srpna v podvečer.

Planeta Země a její Měsíc k sobě neodmyslitelně patří již čtyři a půl miliardy roků. Mají to k sobě ale docela daleko. Bezmála čtyři sta tisíc kilometrů. I proto jim hvězdáři dopřávají výjimečné setkání v podobě desetimetrových nafukovacích modelů pestrobarevné Terralóny a krátery posetého Lunalónu.

Zatímco skutečná planeta Země má průměr necelých 13 tisíc kilometrů, Terralóna pouhých 10 metrů. V takovém měřítku by Mount Everest sahal do výšky 7 milimetrů.  Za Lunalónem se pak můžete vypravit lupou. Jeho model totiž ukazuje povrch Měsíce v nebývale podrobném rozlišení 100 metrů. Doslova na dosah tak budete mít všechny výraznější krátery. Dokonalý potisk vznikl díky podkladům sondy Lunar Reconnaissance Orbiter, která Měsíc snímá od roku 2009. (ber)

Poslat nový komentář