Nad Českem proletěl bolid. Jeho zbytky možná leží u Prostějova

Nad Českem proletěl bolid. Jeho zbytky možná leží u Prostějova
Foto AV ČR

U Prostějova možná leží kameny, které ve středu 23. května večer přiletěly z vesmíru. Nad Olomouckým krajem totiž v tu dobu proletěl a na pár sekund také velice jasně zazářil meteor. Podle astronomů je možné, že jeho úlomky dopadly na zem.

Přesně v 21 hodin 46 minut a 46 sekund středoevropského letního času vstoupil do zemské atmosféry meteoroid o hmotnosti několika kilogramů a začal svítit ve výšce 81 km východně od Šumperku. Těleso se na začátku pohybovalo relativně malou rychlostí 13 km/s a světelnou dráhu dlouhou 71 km a skloněnou k zemskému povrchu 53 stupňů uletělo za přibližně šest sekund. Během letu bolid dosáhl jasnosti srovnatelné s jasností Měsíce v první čtvrti a pohasl západně od Olomouce v relativně nízké výšce 24 km nad zemí. Během letu se rozpadal a velká většina jeho hmoty se během průletu spotřebovala. 

"Přesto však zlomek jeho původní hmotnosti mohl dopadnout na zemský povrch ve formě menšího počtu malých meteoritů severně od Prostějova," uvedl Pavel Spurný vedoucí bolidové sítě Astronomického ústavu AV ČR. Před srážkou se Zemí tento úlomek meziplanetární hmoty (meteoroid) o velikosti menšího balvanu obíhal Slunce po velmi málo výstředné dráze, která se jen málo lišila od dráhy zemské. Jednalo se původem o malou část asteroidu pocházejícího pravděpodobně z vnitřní části hlavního pásu planetek. (ber)

 

Poslat nový komentář