Prostějovský pirát nabízel populární seriály, vyčíslená škoda jde do milionů

Prostějovský pirát nabízel populární seriály, vyčíslená škoda jde do milionů
Protagonisté seriálu Teorie velkého třesku by se nestačili divit pirátově drzosti. Ilustrační foto

Česká protipirátská unice (ČPU) vydala tiskové prohlášení k obvinění třiadvacetiletého muže z Prostějova ze spáchání trestného činu porušení autorského práva. V něm se ohrazuje proti tvrzení, která byla uvedena v některých médiích. Zároveň uvádí podrobnosti k případu.

Některé informace (nikoliv u nás, viz článek tady) totiž vyzněly tak, že se jednalo o běžného uživatele, který si pouze z filehostigových serverů jako Uložto či Share-rapid stahoval filmová či hudební díla. "Česká protipirátská unie nepodala trestní oznámení na tohoto „prostějovského piráta“ kvůli pouhému „stahování filmů“. Skutečným důvodem bylo to, že provozoval několik internetových stránek, prostřednictvím nichž zpřístupňoval veřejnosti chráněná audiovizuální díla – celé řady populárních seriálů," uvedla Markéta Prchalová, ředitelka ČPU. 

Nyní mu hrozí trest odnětí svobody v rozpětí tři až osm let, trest propadnutí věci a peněžitý trest. Soud bude zároveň rozhodovat i o nároku na náhradu škody a vydání bezdůvodného obohacení. Podle policie se trestného činu dopustil tím, že provozoval internetové stránky, na kterých veřejnosti minimálně po dobu osmi měsíců zpřístupňoval prostřednictvím tzv. embeddovaných odkazů k online zhlédnutí celé série populárních seriálů jako např. Přátelé, Teorie velkého třesku či Jak jsem poznal vaši matku. Policie přitom zjistila, že pachatel zároveň nelegální rozmnoženiny jednotlivých epizod na tzv. videoservery sám umísťoval. Prostřednictvím pachatelových stránek zhlédlo pirátské kopie mimořádně mnoho osob, např. epizody čtvrté řady seriálu Teorie velkého třesku si pustilo téměř 650 tisíc lidí. Kromě příjmů z reklamy a bonusů za uploadované soubory obviněný inkasoval i za prodej triček a placek s motivy seriálů. 

"Česká protipirátská unie vyzvala v listopadu 2010 provozovatele stránky k ukončení porušování práv a způsobování škody. Policii věc postoupila poté, co zjistila, že pachatel v trestné činnosti nadále pokračuje," dodala Prchalová. 

Za zastoupené poškozené ČPU vyčíslila škodu za uploadování rozmnoženin v ceně legitimní distribuční rozmnoženiny a za zpřístupnění k online přehrání ve výši 10 Kč za jedno zhlédnutí, byl-li počet zhlédnutí spolehlivě zjištěn, nebo v symbolické výši minimální ceny licence u těch sérií, u kterých počet zhlédnutí zjištěn nebyl. I když se počty zhlédnutí podařilo zjistit a prokázat u méně než pětiny souborů, dosahuje počet zjištěných zhlédnutí 1,5 milionu a vyčíslená škoda tak činí téměř 15 milionů a 744 tisíc korun. 

(red)

Poslat nový komentář