Podvodné e-shopy v Olomouci narazily!

Podvodné e-shopy v Olomouci narazily!
ilustrační foto pixabay.com

Kriminalistům z oddělení kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje se v těchto dnech podařilo rozkrýt a objasnit sérii podvodných e-shopů působících v České republice od roku 2018. Ze zločinu podvod obvinili 27letého muže z Mělníka a dva cizince ze země bývalého Sovětského svazu ve věku 28 a 30 let.

Obvinění muži nejméně od listopadu 2018 do června 2020 v České republice, Polsku a Ukrajině založili nejméně 13 domén internetových obchodů, tzv. e-shopů a předstírali prodej různého spotřebního zboží, kterým však nedisponovali a nehodlali jej kupujícím dodat. Podvodníkům naletělo přes 400 zákazníků a škoda se vyšplhala ke třem milionům korun. Šlo, mimo jiné, o e-shopy cleverelektro.cz, elektroking.cz, maxmobil24.cz, elektrospace.cz, topstore.cz, efouny.cz, alltronix.cz, jixstore.cz, oneelektro.cz, gmstore.cz, smartyx.cz, smartall.cz, turtlee.cz.

Pachatelé měli podvodný systém důkladně propracovaný a rozkrýt jej nebylo jednoduché. Za úspěchem odhalení tak rozsáhlého podvodu s mezinárodním přesahem stojí i práce kriminalistů z oddělení kriminálních analýz krajského ředitelství, kteří museli zpracovávat obrovské množství dat a filtrovat z nich důležité informace.

Jakmile zákazníci po objednání zboží obdrželi potvrzení objednávky, došlo ze strany podvodného e-shopu k přeobjednání za jiné zboží v obdobné hodnotě u fungujícího e-shopu. Nakupující nevědomě platili na bankovní účty skutečných internetových obchodů za podvodníky, kteří takto podvodně zakoupené zboží následně prostřednictvím „bílých koní“ využívali pro vlastní potřebu, nebo jej dále předprodávali, případně jej vyvezli za hranice ČR. Tzv. „bílé koně“ získávali mimo jiné i přes inzerci nabízející práci domů.

„Obviněný Čech byl v červnu 2020 zadržen v Polsku, kde se dlouhodobě ukrýval pod falešnou identitou. Navíc se trestné činnosti dopouštěl v době, kdy se skrýval a vyhýbal nástupu k výkonu trestu odnětí svobody za obdobný čin. V současné době se nachází ve věznici, kde si odpykává trest za předchozí trestnou činnost. Obvinění cizinci byli v červenci 2020 zadrženi na dvou místech v Praze a v současné době se nachází ve vazbě,“ uvedl tiskový mluvčí Libor Hejtman. Všem obviněným hrozí za zločin podvod trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Doporučení pro nakupující na internetu:

· Zjistěte si co nejvíce informací o prodávajícím – reference z více portálů

· Neobjednávejte zboží u prodávajícího bez recenze, v případě negativních či nízkého počtu recenzí se mu raději vyhněte

· Nikdy nezasílejte peníze předem na účet prodávajícího, kterého neznáte

· Pokud internetový obchod nabízí platbu pouze převodem na bankovní účet bez možnosti jiné platby (dobírky, v hotovosti při osobním vyzvednutí, apod.), zboží nekupujte

Poslat nový komentář