Seniorku zmámil ministr obrany USA. Přišla o dva miliony

Seniorku zmámil ministr obrany USA. Přišla o dva miliony
ilustrační foto pixabay.com

Policisté pravidelně apelují na osamělé ženy i muže, aby si nepřidávali do přátel neznámé osoby ze zahraničí, které je o přátelství požádají, protože velice často se jedná o podvodníky. Stejně tomu tak bylo i v posledním případu, kterým se nyní zabývají olomoučtí kriminalisté.

V neděli 13. června se na olomoucké obvodní oddělení dostavil syn se svou 68letou matkou s tím, že se žena stala obětí podvodu ze strany tzv. amerického vojáka, kterému poslala téměř 2 miliony korun. Podvodník s ženou navázal vztah přes sociální síť po vánocích 26. prosince 2020. Napsal ženě, že se jmenuje „Smith“, je vojákem americké armády a slouží v Afganistánu. Rád by odcestoval domů za synem, ale převelet z mise by jej mohl pouze Ministr obrany Spojených států amerických Lloyd Austin. Poslal tedy ženě e-mailový kontakt na pana „ministra“ a požádal ji, aby mu poslala žádost o jeho převelení zpět do USA. Žena uposlechla a skutečně napsala domnělému ministrovi, který ji odepsal, že seržanta „Smithe“ uvolní ze služby, pouze pokud bude nahrazen jiným americkým vojákem. Zároveň poslal ženě na výběr tři vojáky, u kterých byla uvedena částka, která je s výměnou spojená. Žena vybrala vojáka za 3 000 EUR, které na počátku března 2021 poslala na zahraniční účet. Domnělý pan ministr ženě odepsal, že platba přišla v pořádku, ale je nutné ještě uhradit další poplatky spojené s výměnou seržanta (transport vojáků, odloučení nového vojáka od rodiny, atd.). „Seržant i pan „ministr“ ženu ujišťovali, že o peníze nepřijde, neboť až se seržant vrátí do USA, dostane vyplacenou částku 22 milionů dolarů. Žena si vyřídila u banky půlmilionový úvěr a postupně na různé zahraniční účty poslala celkem 73 000 EUR (á 1,9 mil. korun). Na celou věc se přišlo ve chvíli, kdy žena poptávala peníze po rodině,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. (red)

Poslat nový komentář