Chtěli prodat věci. A přišli o peníze

Chtěli prodat věci. A přišli o peníze
ilustrační foto pixabay

Dva poškození se v pondělí obrátili na prostějovské policisty s tím, že při prodeji použitého zboží na internetu byli podvedení. Místo zisku přišli celkem o 43 tisíc korun.

Osmačtyřicetiletý muž nabízel na internetovém portále jízdní kolo. V neděli 14. května se mu ozvala zájemkyně, která mu po dohodě zaslala odkaz na přepravní službu, která měla zajistit dopravu i platbu. Jednalo se o podvržený odkaz, na který prodávající klikl a v dalších krocích vyplnil své jméno, adresu a telefonní číslo. Poté mu přišel další e-mail s falešným odkazem na infoservisbalikovna, který otevřel. Zobrazil se mu chat, do kterého měl napsat aktivační kód banky, který mu přijde na mobilní telefon. Ten dorazil vzápětí a muž jej do chatu zadal. Z dalšího e-mailu se dozvěděl, že platba byla potvrzena. Po chvíli mu přišla SMS zpráva, že došlo k navýšení jeho limitu na internetbankingu a z jeho účtu mu odešly dvě platby ve výši 26 tisíc korun.

Obdobně o své peníze přišla pětatřicetiletá žena, která na Facebooku prodávala boty do vody. Kontaktovala ji zájemkyně, která jí sdělila, že vše kolem přepravy a platby zajistí. Nato zaslala prodávající odkaz na kurýrní službu Balíkovna. Byl to však falešný odkaz, na který inzerující klikla, vyplnila požadované údaje a přihlásila se do internetového bankovnictví. Místo příchozí platby jí ale z účtu dvě odešly. Podvodník připravil ženu o 17 tisíc korun.

"V obou případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a dalších dvou trestných činů, za které pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let," doplnil policejní mluvčí Libor Hejtman. (red)

Poslat nový komentář