Podvodný odkaz připravil ženu o 70 000 korun

Podvodný odkaz připravil ženu o 70 000 korun
Ilustrační foto pixabay.com

Na olomoucké policisty se v tomto týdnu obrátila 23letá žena s oznámením ohledně možného podvodu. V úterý 11. ledna obdržela na mobilní telefon SMS zprávu, která obsahovala text:,, Finanční zpráva pro Vás“ s odkazem na rádoby stránky České pošty. Mladá žena po jeho otevření postupovala podle zde uvedených instrukcí, kde mimo jiné zadala přihlašovací údaje do svého elektronického bankovnictví. Po chvíli zjistila, že jí z účtu odešla transakce ve výši téměř 70 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až dva roky za mřížemi.

„Upozorňujeme občany na další trik podvodníků, kteří se skrze rozesílané SMS zprávy snaží vylákat citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám, a tím připravit důvěřivce o finanční prostředky,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

· Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.

· Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.

· SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.

· Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do Vašeho telefonu.

· Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po Vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.

· Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.

· Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR. (red)

Poslat nový komentář