Tip na výlet. Jeskyně Průchodnice u Ludmírova

Tip na výlet. Jeskyně Průchodnice u Ludmírova
ilustrační foto
Další fotky: 
Tip na výlet. Jeskyně Průchodnice u Ludmírova

Pokud přemýšlíte, kam se vypravit o tomto víkendu, zamiřte na Konicko. Kousek od Ludmírova se nachází velmi zajímavá přírodní rezervace, nazvaná Průchodnice. Skalnatý vrch vás okouzlí dvěma tunelovitými průchozími jeskyněmi s mnoha bočními chodbami a také krásným prostředím, kde stojí za to udělat si táborák a opéct třeba buřta.

K Průchodnici se lze dostat po červené turistické značce od silnice mezi Ludmírovem a Hvozdem, kde je i malé parkoviště. Přírodní rezervaci tvoří původní bučiny a smíšené porosty se skalními útvary devonských vápenců. Jde o oblast nedaleko Javoříčských jeskyní, která je zimovištěm chráněného druhu netopýra černého. V létě zde lze najít řadu vzácných druhů rostlin, třeba lilii zlatohlávek.

Do rezervace vede cesta přes žebřík, který oboru chrání před nájezdy zvěře. Takže pokud sebou vezmete psa, počítejte s tím, že větší kousek budete muset přenést.  Zalesněný pahorek skrývá dva jeskynní tunely a řadu menších jeskyněk i slepých výklenků. Pro průzkum je dobré vzít si s sebou baterku.

Prostor Průchodnice, konkrétně chodby z hlediska archeologického a paleontologického, prozkoumal mezi lety 1904 a 1905 Dr. Knies. Výzkumy odkryly pozůstatky mnoha druhů a také kosti stepního kura – což byl první nález tohoto druhu na Moravě.

Pěkný výlet. (ber)

Poslat nový komentář