Vítězný návrh podoby areálu jezdeckých kasáren vytvořil ženský tým

Vítězný návrh podoby areálu jezdeckých kasáren vytvořil ženský tým
Foto Magistrát města Prostějova
Další fotky: 
Vítězný návrh podoby areálu jezdeckých kasáren vytvořil ženský tým

„Park, kde se nenudím, ale kde se také mohu skrýt a být sám sebou. Park, který spojuje. Spojování různých zájmových a věkových skupin, ale i propojování fyzické v rámci struktury města. Nabídka aktivit pro trávení volného času všech obyvatel. Skrytá místa v zeleni pro dětské dobrodružné výpravy. Místo klidné procházky a odpočinek na slunci i ve stínu. To je místo bývalých kasáren." Tak popisuje vítězný návrh tým autorů Romany Michalkové, Adély Chmelové, Elišky Olšanské a Olgy Lebedevy z Prahy.

Navrhovaný park akcentuje kompoziční osu vytvořením průhledu na ulici Puškinova. Parková část je tvořena otevřeným trávníkem, který je lemovaný výsadbou stromů ve výrazných terénních modelacích. Ve stínu stromů budou umístěny různé herní a odpočinkové aktivity. Návrh využívá stávající budovy Jízdárny a navrhuje ji využít jako kulturní centrum a zázemí pro botanickou zahradu a skleník. Dále je v řešení počítáno s rozšířením botanické zahrady a vytvořením nového vstupu a průhledů do zahrady. Návrh vytváří ekonomicky i provozně přijatelné řešení, které pracuje s nenáročnými druhy vegetačních prvků, jakými jsou například krajinné trávníky. V neposlední řadě je zde počítáno s hospodařením s dešťovou vodou pomocí zasakovacích průlehů.

Soutěž na vypracování urbanisticko-krajinářského řešení lokality bývalého areálu Jezdeckých kasáren v Prostějově byla vyhlášena v prosinci 2022. Odborná porota vybrala na konci března 2023 vítěze z celkem 8 soutěžních návrhů. Rada města rozhodla o výsledku soutěže na základě stanoviska odborné poroty.

Na druhém místě se umístil Atelier Gaia – krajinářská architektura s.r.o. z Brna, třetí místo obsadil tým Ing. Tomáše Pilaře a odměnu porota udělila atelieru MAAUS s.r.o. Podrobnosti o soutěži a podobu oceněných návrhů si můžete prohlédnout na webu Rozvíjíme Prostějov (https://rozvijime.prostejov.eu).

Vítězný návrh bude následně zpracován do dalších stupňů projektové dokumentace. Přípravné fáze projektu začnou ještě tento rok. (red)

Poslat nový komentář