Líbáte se pod jmelím? Díky brkoslavovi!

Líbáte se pod jmelím? Díky brkoslavovi!
ilustrační foto internet

 

Také jste se na Štědrý den líbali pod jmelím? Symbol plodnosti  a štěstí je stále častěji k vidění i na stromech v Olomouckém kraji. Podle odborníků mohou za šíření poloparazita překvapivě ptáci. A vůbec nejvíc brkoslav severní.

Stále více jmelí je na stromech podél silnic, které jsou vzdálené od lesa a ptáci na ně sedají. Příkladem jsou listnaté stromy, lemující cestu z Tovačova do Troubek. „Jezdím tudy pravidelně do Přerova a tak rok od roku pozoruji, jak se jmelí pro stromech šíří. Kdysi se i sklízelo na vánoce, jenže dneska jsou ty stromy tak vysoké, že to nepřipadá v úvahu,“ sdělil PvNovinkám Jiří Hrabal, podle kterého jsou stromy rovněž často obsazeny ptačími nájemníky.

Hlavní roli ptáků potvrdil PvNovinkám i dendrolog Zdeněk Mráček: „Velký nárůst jsme zpozorovali, když gradovala populace brkoslava severního."

Takže za parazitující koule vánočního štěstí nakonec největší vinu nese nejkrásnější pták, který je v zimě na našem území vidět. Brkoslav severní je pěvec, velký zhruba jako špaček. Žije ve Skandinávii, na Sibiři a Dálném východě a v zimě zalétá do střední Evropy.  V blízkosti lidských příbytků vyhledává hlavně jeřabiny, šípky, plody jmelí a nesklizená jablka. A samozřejmě si pochutnává i na kuličkách jmelí, které pro rozmnožování potřebuje, aby semeno prošlo trávicím ústrojím zvířete. (ber)

Poslat nový komentář