Vzpírání je sport pro každého, říká prostějovská rodačka Julie Švecová

Vzpírání je sport pro každého, říká prostějovská rodačka Julie Švecová
Foto archiv Julie Švecové

O mladé a nadané vzpěračce Julii Švecové PvNovinky psaly již několikrát, zejména v souvislosti se vzpěračským kalendářem, kterému již třetím rokem velkou měrou pomáhá na svět. Dnes se podíváme na jiný projekt, kterému se Julie v současné době intenzovně věnuje. Je jím vzpírárna, kterou buduje v Náměšti na Hané.

Julie, co Vás vedlo k založení vzpěračského klubu a vzpírárny?

V lednu jsem se přestěhovala na Moravu a není tu kde vzpírat. Tak jsem si musela vzpěračský klub založit. Bohužel to není tak snadné, takže zatímco jsem vzpírala doma v bývalém chlívku, řešila jsem papírování kolem založení spolku, hledala, kde koupit činky, kotouče, jak vyřešit podlahu a podobně. Až 28.6. se mi povedlo papírování ukončit. Přitom místo pro vzpírárnu jsem objevila už před přestěhováním a nájem jsem začala platit už v lednu, aby mi ten prostor někdo jiný nesebral. Líbí se mi ta tradice vzpírání, mít kluby, které se starají o své členy, kde se platí pouze roční členský příspěvek a pak se za oddíl bojuje. Vzpírání není komerční sport, je pro všechny. A mělo by tak zůstat. Proto i já založila vzpírárnu jako neziskovku v Náměšti na Hané. To je přesně uprostřed mezi velkými městy na Moravě - Olomoucí, Prostějovem, Mohelnicí (Litovlí) a Konicí.

Myslíte, že o vzpírání bude zájem?

Už teď vím o dvou juniorských zájemcích z okolí Náměště, kteří chtějí vzpírat. Určitě jich bude mnohem více, jakmile se rozkřikne, že je tu kde zvedat. Nyní ke mně chodí trénovat vzpírání tři lidé, nechtělo se nám čekat. Jako členy jsem je zatím nepřijímala, ale chc,i aby to už někdo trošku uměl, než naberu další vzpěrače. Asi by bylo trošku složité, učit úplně nový sport naráz třeba deset lidí. Když to někteří už budou trochu umět, usnadní mi to pak. Do vánoc bych ráda měla kolem těch deseti pravidelných členů a po vánocích jich určitě přibude. Přece jen vzpírárna bude o dost levnější než fitcentrum a spousta kluků i děvčat bude chtít po svátcích začít se svým tělem něco dělat. Tak proč nezkusit vzpírání a kromě zpevnění a vytvarování hezké postavy nesměřovat i k závodění?

V prosinci a lednu probíhá registrace členů oddílů u Českého svazu vzpírání. Samotný oddíl Vzpírání Haná z.s. už je registrovaný. Tak bych ráda některým členům nechala vystavit průkaz, ať to máme oficiální. 

Vzpírání není zrovna masově oblíbený sport?

Je to sport, co si člověk musí zkusit, aby se do něj zamiloval. A má jednu výhodu, dělat jej můžete v jakémkoli věku. Proto vzpírárna nebude jen pro mladé, ale opravdu pro všechny. Kdo má chuť si vzpírání vyzkoušet, dveře máte otevřené. Ať jste žena, muž, žák základní školy, pracující nebo důchodce. Věnovat se budu všem.

Jak jste na tom s financováním?

Aby tohle mohlo fungovat, potřebuji kromě svého času a úsilí také finance. Založila jsem sbírku na serveru HitHit.com, na kterou mohl kdokoli přispět. V minulých dnech skončila a já bych chtěla mockrát poděkovat všem, co pomohli, sdílením, příspěvkem nebo i darem mimo Hithit. Vážím si vaší podpory, a byla jsem překvapená, kolik lidí chtělo pomoci. Největším přispěvatelem je moje máma, která Vzpírání Haná věnovala 40 000 Kč. Bez jejího příspěvku bychom projekt nedokončili.

Co byste nyní pro klub potřebovala?

Z materiálních věcí tu nejvíce chybí pořádné činky. Pak už chybí jen maličkosti, které se dají dodělávat časem - hrazda na shyby do prostoru vrat, bradla na tricepsové kliky, závěs do sprch, zrcadlo pro nácvik techniky, nějaké poličky a skříňky do šaten. 

No, a kromě materiálních věcí samozřejmě vzpěrače. Zatím jsem nedělala žádný nábor, nikoho neoslovovala, protože oficiálně stále nemohou otevřít. Čekám už skoro měsíc na vyjádření KHS k přepisu nebytového prostoru na "vzpírárnu", pak bude ještě pár dalších "papírovacích" záležitostí, a teprve po oficiálním spuštění si mohu dovolit udělat nábor. Snad to bude ještě před vánoci. Tím, že těch úřadů je potřeba s něčím oslovit hodně, a každý má na vyjádření měsíc, po úpravách další měsíc, tak se to vše strašně protahuje.

Jaké jsou Vaše cíle pro nejbližší dobu?

Plánuji kolaudační oslavu oficiálního otevření, ale pokud neseženu dalšího sponzora, bude jen malá. Lidí chci pozvat už kolem padesáti, uvidíme, jestli to zvládnu zorganizovat, a také zaplatit.

Stále se budu snažit najít generálního partnera, který by nám finančně nebo materiálně pomáhal výměnou za reklamu v tělocvičně, při kolaudaci, pořádaných závodech, na dresech při účasti závodníku po celé republice, a podobně. Věřím že máme co nabídnout. Možná si budu muset najít člověka, který by byl schopný mi partnera najít. Sama bohužel nemám moc známosti, a vzhledem k tomu že jsem nedoslýchavá, mohu psát pouze e-maily, které jsou dost neosobní. Není tak divu, že mi spousta firem ani neodpoví. (red)

 

Bližší informace o dění v klubu najdete na 

https://www.facebook.com/Vzpírání-Haná-zs-287025838347055/ . (ber)

Poslat nový komentář