Vánoční kapři o mnoho nepodraží, slibují rybáři z Tovačova

Vánoční kapři o mnoho nepodraží, slibují rybáři z Tovačova
ilustrační foto ČT

Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech anebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s nejrůznějšími ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky. I dnes si štědrovečerní stůl bez kapří přítomnosti nedokáže představit většina Čechů.

Jako se vším, i s cenou ryb dnešní doba poněkud „zamávala“. Přesto rybáři slibují, že kapři o mnoho nepodraží. „Můžeme uklidnit zákazníky, že se nemusejí obávat velkého zdražení. I když nás dorazilo zvýšení ceny obilí, které potřebujeme, když se ryba přikrmuje, a ani náklady na naftu se nepodařilo stáhnout, máme v úmyslu kapra na Vánoce nezdražovat - necháme ho mezi cenou 105 a 110 korun za kilo,“ uvedl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.  „Kapry na vánoční stůl začnou v Tovačově lovit až v průběhu listopadu. (ber)

Poslat nový komentář