kapr

Vánoční kapr není dlouholetou tradicí

Ilustrační foto pixabay.com

Pojídání kapra na Vánoce je velmi mladým zvykem. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky nevyskytovaly. Jedly se především polévky a luštěninová jídla, dále pak houbové omáčky, čočka, kuba, sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem.

Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici začaly pronikat až ve 20. století. Původní vánoční úprava kapra (kapr na černo) se připravoval dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami. Smaženého kapra poprvé připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.

Vánoční kapři o mnoho nepodraží, slibují rybáři z Tovačova

ilustrační foto ČT

Kapr se na vánočním stole začal objevovat až na začátku 19. století a to spíše v rybníkářských oblastech anebo v zámožnějších rodinách. Vánoční kapr se původně upravoval na černo, pokrm se připravoval až tři dny předem, kdy se kapří maso vařilo s nejrůznějšími ingrediencemi jako ořechy, perník či švestky. I dnes si štědrovečerní stůl bez kapří přítomnosti nedokáže představit většina Čechů.

Jako se vším, i s cenou ryb dnešní doba poněkud „zamávala“. Přesto rybáři slibují, že kapři o mnoho nepodraží. „Můžeme uklidnit zákazníky, že se nemusejí obávat velkého zdražení. I když nás dorazilo zvýšení ceny obilí, které potřebujeme, když se ryba přikrmuje, a ani náklady na naftu se nepodařilo stáhnout, máme v úmyslu kapra na Vánoce nezdražovat - necháme ho mezi cenou 105 a 110 korun za kilo,“ uvedl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.  „Kapry na vánoční stůl začnou v Tovačově lovit až v průběhu listopadu. (ber)

Vánočního smaženého kapra připravila poprvé Magdalena Dobromila Rettigová

Ilustrační foto pixabay.com

Pojídání kapra na Vánoce je velmi mladým zvykem. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky nevyskytovaly. Jedly se především polévky a luštěninová jídla, dále pak houbové omáčky, čočka, kuba, sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem.

Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici začaly pronikat až ve 20. století. Původní vánoční úprava kapra (kapr na černo) se připravoval dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami. Smaženého kapra poprvé připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.

Vánoční kapr musí mít jasné oči. Jinak si nepochutnáte

Ilustrační foto pixabay.com

Štědrý den se kvapem blíží a vyvstává kapří otázka – osmažit, upéct na másle nebo zvolit nějakou modernější úpravu…. Ať se rozhodnete jakkoliv, způsob úpravy není tím nejdůležitějším. Na prvním místě je totiž vždy kvalita ryby.

Pouze živý kapr je zárukou absolutní čerstvosti a nezávadnosti. Nejkvalitnější kusy koupíte při výlovu rybníků, můžete navštívit sádky. Kvalitní živé ryby koupíte i ve větších supermarketech, rybárnách a u kádí na ulici.

V první řadě se zaměřte na káď nebo nádobu s kapry. Ryby musí mít dostatek místa a voda musí proudit, aby byla okysličená.