Vánočního smaženého kapra připravila poprvé Magdalena Dobromila Rettigová

Vánočního smaženého kapra připravila poprvé Magdalena Dobromila Rettigová
Ilustrační foto pixabay.com

Pojídání kapra na Vánoce je velmi mladým zvykem. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky nevyskytovaly. Jedly se především polévky a luštěninová jídla, dále pak houbové omáčky, čočka, kuba, sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem.

Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici začaly pronikat až ve 20. století. Původní vánoční úprava kapra (kapr na černo) se připravoval dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami. Smaženého kapra poprvé připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.

Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností. Jako příloha se podává bramborový salát. Variantou ke kaprovi je v mnoha domácnostech řízek či rybí filé, stále více pak v dnešní době do domácností proniká i populární losos. (red)

Poslat nový komentář