Jak vznikla tradice zdobení vánočního stromečku

Jak vznikla tradice zdobení vánočního stromečku
Ilustrační foto pixabay.com

Mysleli jste si, že tradice zdobení stromečku se drží poslední století, maximálně dvě?  Kdepak. Legenda o prvním ozdobeném stromku totiž pochází z roku 573. Připisuje se Kolumbánovi z Bobbia, misionáři, který měl v Bretani a Burgundsku přivést pohany ke křesťanské víře. V období Vánoc se jim snažil přiblížit svátek narození Ježíše Krista a ozdobil přitom jedličku zapálenými pochodněmi ve tvaru křížů.

Kdo by snad nevěřil této legendě, přesvědčí ho písemné zmínky o prvních vánočních stromečcích z 16. století. Tehdy se u našich německých sousedů začaly stromečky zdobit oříšky, jablky a jinými potravinami. Do Čech se nazdobený vánoční stromeček dostal nejspíš až v 19. století.

Ještě před vánočními stromky měly v českých domácnostech své místo tzv. chvojky. Tyhle vršky stromků se věšely nad stůl obráceně, tedy špičkou dolů. Domácí je poté zdobili sušeným ovocem, tradičním pečivem nebo ořechy. Například jablíčka odkazovala na zakázané ovoce, které v ráji snědli Eva s Adamem. Stromeček pak měl připomínat rajský strom života, pod kterým často stály jesličky nebo betlém. (red)

Poslat nový komentář