Vánoční kapr musí mít jasné oči. Jinak si nepochutnáte

Vánoční kapr musí mít jasné oči. Jinak si nepochutnáte
Ilustrační foto pixabay.com

Štědrý den se kvapem blíží a vyvstává kapří otázka – osmažit, upéct na másle nebo zvolit nějakou modernější úpravu…. Ať se rozhodnete jakkoliv, způsob úpravy není tím nejdůležitějším. Na prvním místě je totiž vždy kvalita ryby.

Pouze živý kapr je zárukou absolutní čerstvosti a nezávadnosti. Nejkvalitnější kusy koupíte při výlovu rybníků, můžete navštívit sádky. Kvalitní živé ryby koupíte i ve větších supermarketech, rybárnách a u kádí na ulici.

V první řadě se zaměřte na káď nebo nádobu s kapry. Ryby musí mít dostatek místa a voda musí proudit, aby byla okysličená.

Dohady o správné velikosti kapra jsou každoroční. Větší kusy mají na břiše tukový pás, který je třeba odstranit. Nicméně ve skutečnosti žádná správná velikost neexistuje – každý kuchař preferuje jinak velikou rybu a řídí se svými zkušenostmi. Nic však nezkazíte, koupíte-li toho s váhou 2–2,5 kilogramů.

Zdravé kusy plují rovně a mají lesklé a vypouklé oči. Kapr břichem vzhůru již není dobrá koupě, stejně tak ryby plující do strany. Možná vás prodejce bude přesvědčovat, že leklý kapr není závadný, ale nenechte se zviklat. Toto pravidlo platí, pokud vám ryba lekne ve vaně a vy ji ihned zpracujete.

Někteří lidé ryby rádi jedí, avšak neradi je kuchají a připravují. V tomto případě si vyberete již připravené půlky, nebo dokonce vyfiletované plátky.

Maso si prohlédněte a zhodnoťte jeho barvu. Kapří maso je světlé a lesklé, náznak šedé barvy naopak není dobrým znamením. Pokud zapíchnete do masa prst, vpich by se měl ihned zacelit. Ve staré rybě zůstane důlek – a takový kus rozhodně nechcete jíst.

Čerstvě zabitého kapra poznáte také podle jasně červené krve v žábrách – nebojte se prodavače zeptat, zda by vám žábry neukázal.

Nákup mražených ryb nebo zmrazení zabitého kapra by měla být poslední možnost v případě, že nebudete mít čas vyrazit nakoupit těsně před Štědrým dnem. Mrazením se totiž každé maso znehodnocuje a u jemné ryby to platí dvojnásob.

Nejlepším způsobem je koupit živého kapra den před Vánoci a na Štědrý den jej zabít a ihned zpracovat. Pokud ho neumíte zabít, ponechte tento nepříjemný úkol prodavači. Chlazeného a čerstvě zabitého kapra uchovávejte v chladu při stálé teplotě. Zabalte jej do mokré utěrky a překryjte igelitem. Utěrku každý den vyměňte za novou. Celého kapra lze skladovat v chladu až čtyři dny, filety nebo půlky maximálně dva. (red)

Poslat nový komentář