Díky Karlu Novákovi získá odbornou péči pět lip v Kostelci na Hané

Díky Karlu Novákovi získá odbornou péči pět lip v Kostelci na Hané
Foto stromroku.cz

Na jaře minulého roku Karel Novák nominoval do ankety Strom roku Kostelecké krbál – lípu, která nakonec získala čestný titul Strom hrdina 2022. Lípa byla v minulosti poškozena a jen tak tak unikla pokácení. Dnes je ale díky odborné péči ve skvělém stavu. Karel Novák získal také ocenění Cena Ondrášovky 2022, díky kterému budou zachráněny čtyři lípy u Kostelce na Hané.

Na břehu řeky Romže u Kostelce rostou čtyři krásné lípy, které však výrazně zastínily topoly vysazené v 50. letech. Jedná se o kanadské topoly, rostoucí v chráněném území střemchových jasenin. Proto se Karel Novák rozhodl přihlásit projekt, díky kterému získá skupina čtyř lip potřebné světlo a prostor. Topolům navíc díky podmáčené půdě hrozí vývrat kmene a z korun často padají větve. Jedinou možností, jak lípy zachránit, je 31 topolů pokácet, čehož se na podzim ujmou Lesy ČR. Právě to bylo cílem projektu, který je financován z udělené ceny.

Okolí je odedávna vnímáno jako poutní místo, proto je součástí projektu instalace obrázku sv. Františka na dřevěném sloupci s kamenným podstavcem, na kterém se podílelo několik místních a přespolních umělců a řemeslníků. Ihned poté na místě přibydou dvě lavičky.

Díky zapojení Lesů ČR se podařilo velkou část peněz ušetřit a zbylé prostředky použít na péči o strom, díky kterému to vše začalo. Lípa zvaná Kostelecké Krbál se dostala do rukou odborníka, který ji poskytl arboristickou péči v podobě zastřešení dutiny šindelem. V dutině tak vzniklo příznivé klima pro hmyz a netopýry. Kvůli obavě z rozlomení lípa získala podpěry pro větve s nejslabší zbytkovou stěnou. Došlo k odstranění dlažby a následnému zamulčování půdy částečně zetlelou hrabankou. Kolem stromu je teď plůtek ze sloupků a lana, který krásně podtrhuje jeho kouzlo.

„Lípa vypadá velmi vitálně, mám z toho upřímnou radost. Z vrchu a boku sice obesychá, ale každý nový podrost nabírá sílu a postupně se strom zbavuje suchých větví,“ dodává Novák. Nově Kosteleckou lípu zanesl i do mapového portálu mapy.cz a na Wikipedii. Pro zviditelnění stromu zvažuje dokonce formu turistické vizitky nebo zapojení do outdoorové hry „geocaching“. Strom hrdina se sice nachází na uzavřeném pozemku města, je však dobře vidět z uličky vedle kostela.

Cena Ondrášovky byla ojedinělým projektem ankety Strom roku, který vznikl díky partnerství s minerální vodou Ondrášovka. Porota udělila speciální cenu ve výši 50 000 Kč na projekt, který ji nejvíce zaujal. Výherce tak získal možnost zvelebit okolí stromu, který přihlásil do ankety. (red)

Poslat nový komentář