Distillery Kleiner hlásí výjimečnou úrodu ovoce

Distillery Kleiner hlásí výjimečnou úrodu ovoce
ilustrační foto

Výrobce prémiových pálenek, Distillery Kleiner, který spadá do portfolia Palírny U Zeleného stromu, hlásí výjimečnou úrodu ovoce. V těchto dnech zaměstnanci palírny ručně sklízí meruňky a už nyní je jisté, že z nich vznikne pálenka mimořádné kvality. Kvůli dlouhodobým suchům bylo potřeba velké péče, ale i díky teplému počasí se v sadech urodilo ovoce s nejlepšími parametry za posledních několik let. Ať už hovoříme o velikosti, cukernatosti, či vůni meruněk, rok 2018 se do dějin pálenek zapíše jako významný ročník.

Distillery Kleiner se pečlivě věnuje výběru nejkvalitnějšího ovoce. Pálenky vznikají s divokého (švestky a špendlíky), ale i sadového ovoce. Výběr dodavatelů je v tomto případě klíčový a prochází několikanásobným schvalováním. „Pravidelně dohlížíme na péči o stromy, neméně důležitá je ale i sklizeň, již provádíme vlastnoručně se zaměstnanci z prostějovské palírny,“ vysvětluje generální ředitel Palírny U Zeleného stromu, Pavel Kadlec. „Zacházení s plody přírody je pro pálenky ročníkové kvality zásadní, proto jej hned po dozrání přebíráme do svých rukou,“ doplňuje.

Po loňských mrazech a malé násadě na stromech se práce sadařům letos vyplatila. Stromy začaly v letních teplotách kvést již o několik týdnů dříve, než je dlouhodobý průměr, bylo ale potřeba dostatečného zavlažování. „Hladiny podzemních vod klesají a některé stromy pak navzdory bohatému okvětí mohou plodit málo ovoce a plody jsou malé,“ vysvětluje Kadlec.

„Mezi nejoblíbenější odrůdy meruněk patří Leskora, Velkopavlovická a Maďarská. Ty mají relativně vyšší cukernatost, ale důležitá je i jejich vůně a další senzorické vlastnosti, dosahované u konečného ovocného destilátu. Na tom se podílí i další odrůdy, jako Lejuna, Ledana nebo Karola, doprovázející v kombinaci při sklizni ranou Leskoru,“ vysvětluje sadař a dodavatel Palírny U Zeleného stromu Jiří Sobotka s tím, že ovšem nejde pouze o odrůdy meruněk. Výběr samotných plodů je pro kvalitu výsledného produktu klíčový. Musí jít o sběr dostatečně vyzrálých plodů a minimalizaci škodlivých doprovodných vlivů, jako je listí, větvičky a podobně. Také je potřeba neustálé průběžné kontroly, která vylučuje například výskyt hniloby u meruněk.

Také samotný postup přípravy meruňkového kvasu může mít rozhodující vliv na jeho kvalitu. Kupříkladu rychlost nástupu počátečního kvašení může dost ovlivnit jeho kvalitu. Oxid uhličitý, jakožto vedlejší produkt kvasného procesu, je důležitý při ochraně uložených meruněk před nežádoucími mikroorganizmy. Některé plody, ač zralé, mohou být pevnější konzistence, což může působit zpoždění nástupu kvasného procesu. Rychlejšímu uvolnění meruňkové šťávy u pevnějšího a zralého ovoce je potřeba napomoci technologickým opatřením. Při přípravě meruňkového kvasu se osvědčilo například používání kvasných zátek. Dosud byly výsadou při sběru ovoce ve vinařské branži, nyní pomáhají k nejlepšímu uchování kvasu i palírníkům. (red)

Poslat nový komentář