Proč dnes Josef širočinou ledy láme?

Vše nejlepší všem Josefům k dnešnímu svátku!
Vše nejlepší všem Josefům k dnešnímu svátku!

Dnes slaví svůj svátek Josefové, kterých jen na Prostějovsku žije kolem dvou a půl tisíce (údaj k prosinci 2011). Nositelů tohoto tradičního jména sice u nás rok od roku ubývá, ale i tak jsou josefovské oslavy stále tradicí.

19. březen byl v dobách povinných oslav Mezinárodního dne žen (8. březen) jakýmsi protikladem, svátkem nejen Pepíků a Jožinů, ale všech mužů. Fakticky dodnes nebyl žádným podobným svátkem nahrazen, i když chlapi si k oslavě důvod vždy najdou.

Oslavy sv. Josefa sahají daleko do historie, patří mezi tradiční jarní svátky. Připomeňme třeba rčení "Svatý Josef, jak ho známe, širočinou ledy láme." Svatý Josef, pěstoun malého Ježíška, byl tesařem a širočina je široká tesařská sekyra.  Pranostika naznačuje pozvolný začátek oteplování, kdy pukají na řekách ledy. Podle počasí v tento den se také prý dá předpovídat, jak bude letos. Pokud panuje v tenhle den hezké počasí, čeká nás takové po celý rok, ale je špatná úroda.

Nejbouřlivější josefovské oslavy probíhají ve Španělsku. Tradice vychází z toho, že před svatojosefským svátkem (sv. Josef je patronem tesařů a truhlářů) uklízeli dělníci dílny a na dvorech zapalovali hobliny a odřezky dřeva. V 18. století jeden šikovný učeň vyrobil z papíru figurínu nenáviděného mistra, kterou za jásotu dělníků spálili spolu s ostatními odpadky. Dodnes se sochy charakterizující špatné lidské vlastnosti, ale třeba i neoblíbené politiky pálí o josefovské noci a v ulicích měst bouchají petardy a ohňostroje, jak u nás na silvestra.

(red)

Poslat nový komentář