Prostějovští tanečníci excelovali v soutěži „Taneční skupina roku 2012“

Prostějovští tanečníci excelovali v soutěži „Taneční skupina roku 2012“
TŠ Pirouette
Další fotky: 
Prostějovští tanečníci excelovali v soutěži „Taneční skupina roku 2012“
Prostějovští tanečníci excelovali v soutěži „Taneční skupina roku 2012“
Prostějovští tanečníci excelovali v soutěži „Taneční skupina roku 2012“

Na poli výrazového a scénického tance působí v Prostějově dva kluby, a to taneční studio FREE DANCE a taneční škola PIROUETTE. Obě skupiny se zúčastnily zajímavé soutěže „Taneční skupina roku 2012“, letos to byl již 5. ročník. A oba taneční fenomény skvěle reprezentovaly Prostějov. 

V České republice se pořádají v současné době v tomto tanečním oboru tři vrcholové soutěže, které mají různá pravidla a různou úroveň. Všechny mají regionální a krajská postupová kola  a vrcholí národním kolem, což je mistrovství ČR. První soutěží je „Taneční skupina roku“,  jejíž finále proběhlo o prvním májovém víkendu v Praze. Oba prostějovské taneční kluby vystoupily s choreografiemi v disciplínách Show art, která  zpracovává určité téma nebo děj s využitím všech aspektů show jako je spojení obsahu, tématu, hudby, taneční techniky a tanečních stylů včetně využití kostýmů, rekvizit a kulis a Dance art, což je tanec vyjadřující náladu, pocit, myšlenku. Využívá techniku baletu, modern dance a jazz dance.

Na mistrovství ČR v Praze se nominovala pětice nejlepších z Moravy, mezi nimi i prostějovští zástupci. V Praze byla  konkurence opravdu veliká a úroveň velmi vysoká. Početně nejméně obsazená byla pouze kategorie baby, kam se nominovalo pouze 7 choreografií. Jejich vystoupení však bylo kouzelné a zvedalo ze židlí nejednoho rodiče.  Prostějovská „mrňata“ z TŠ PIROUETTE  měla hned tři želízka v ohni. Zvítězila v obou disciplínách a v mini show art si odváží i stříbrnou medaili. Děti si se slzami štěstí odvážely na hrudi své první velké medaile. 

Taneční studio FREE DANCE obhajovalo loňský titul absolutního vítěze v juniorské kategorii, získalo cenu „Zlatý měšec“. Na letošní šampionát postoupilo přes všechny regionální kola se šesti choreografiemi, pět z nich pak ve velké konkurenci do finále. V disciplíně show art předvedly děti skvělou choreografii nazvanou „V oříšku“ na hudbu z Popelky Karla Svobody. Vytancovaly si 2. místo. Juniorky se předvedly se čtyřmi choreografiemi. V kategorii Show art, která je letos na této soutěži jejich nejsilnější, si z tuctu startujících  odvezly stříbro a bronz. „Soutěž měla úžasnou atmosféru, byla tu obrovská konkurence a vysoká úroveň tanečních klubů. Mám nesmírnou radost z úspěchů dětí a chtěla bych jim poděkovat všem i jejich rodičům za podporu a čas, který tancování věnují,“ řekla  choreografka a vedoucí TS FREE DANCE Jana Bálešová. A jak dodala, poděkování patří také městu Prostějov, bez jehož pomoci by taneční školy svou existenci jen těžce zvládaly. 

(red)

Poslat nový komentář