Prostějovská nemocnice se dnes připojuje ke světovému dni dárců krve

Prostějovská nemocnice se dnes připojuje ke světovému dni dárců krve
ilustrační foto

Prostějovská nemocnice, která je členem skupiny AGEL, se i letos připojí ke Světovému dni dárců krve. Její transfuzní oddělení pohostí ve čtvrtek 14. června, na kdy Světový den dárců krve spadá, všechny dobrovolné dárce rozšířeným občerstvením a dárkovým balíčkem. 

Přes veškeré úspěchy v rozvoji medicíny zůstává krev bezplatných dárců nepostradatelnou pro léčbu řady nemocí, provádění složitých operací i záchranu životů při úrazech nebo jiných krevních ztrátách. 

„Jen v roce 2011 činilo navýšení počtu odběrů krve a plasmy oproti roku 2010 více než 500 odběrů,“ prozradil vedoucí lékař odběrového střediska prostějovské nemocnice MUDr. Jiří Šlézar s tím, že nejkritičtější situace v zásobení transfuzními přípravky bývá v letních měsících. „Právě nyní, kdy začíná doba dovolených, klesá počet dobrovolných dárců a naopak kvůli zvýšenému počtu dopravních nehod poptávka po nejcennější lidské tekutině stoupá,“ doplnil MUDr. Šlézar.

Světový den dárců krve připomíná narozeniny rakouského vědce a nositele Nobelovy ceny Karla Landsteinera, který v roce 1901 vytvořil moderní systém krevních skupin a otevřel tak cestu k relativně bezpečným krevním transfúzím. Letos se k němu připojí i prostějovská nemocnice. Na všechny dárce tak čeká rozšířené občerstvení a dárkový balíček.

Dárcem se může stát každý člověk od 18 do 60 let, s váhou nad 52 kilogramů, který v minulosti neprodělal žádný typ infekčního zánětu jater, onemocnění pohlavní chorobou či jiné závažné infekční onemocnění a není v současné době pro žádné onemocnění sledován. „Pokud vám není lhostejné ohrožení zdraví a životů vašich spoluobčanů, blízkých a příbuzných, zařaďte se i vy mezi bezpříspěvkové dárce krve našeho regionu, rádi Vás uvítáme,“ uzavírá MUDr. Šlézar.   

(red)

Poslat nový komentář