Už jste poznali celý Olomoucký kraj? Nejezděte jinam!

Markéta Záleská zve turisty na návštěvy pamětihodností našeho kraje
Markéta Záleská zve turisty na návštěvy pamětihodností našeho kraje

Víte, jak se bránilo Československo za První republiky? Zajeďte si do Starého Města pod Sněžníkem.

Když těsně před válkou narůstalo nebezpečí napadení Československa, začala vznikat hraniční opevnění, která měla zabránit ataku zvenčí od nepřátelských mocností. Jedno takové bylo vybudováno i u Starého Města pod Sněžníkem na Hanušovicku, které dodnes láká odborníky z řad vojenství i laiky.

„Opevnění u Starého Města bylo vybudováno v letech 1937-1938 a patří mezi tzv. těžká opevnění, které mělo za cíl zabránit průniku nepřátelských vojsk do vnitrozemí. Z toho důvodu bylo trvale obsazeno stálou posádkou a vybaveno složitou technikou, a i proto patřilo staroměstské opevnění ve své době mezi nejdokonalejší pevnostní systémy v Evropě,“ uvádí památku Markéta Záleská, dlouholetá průvodkyně a tvář kampaně Nejezděte jinam, která se v těchto dnech dostává do měst Olomouckého kraje.

Základem linie těžkého opevnění byla souvislá řada samostatných pěchotních srubů, mohutných železobetonových objektů s rozsáhlými podzemními prostorami. Buď šlo o pěchotní srub (jednostranný, oboustranný a samostatný) nebo dělostřelecký srub. Oba druhy srubů vytvářely tvrze, tedy pevnosti spojené soustavou podzemních chodeb a prostorů, nebo byly vybudovány samostatně u důležitých komunikací či přechodů vodních toků bez vzájemného propojení. Typickou stavbou těžkého opevnění byl pěchotní srub, který měl silné stěny i stropy, které byly schopné čelit palbě prakticky všech dobových zbraní. „Z plánovaných šestnácti srubů se jich podařilo stavebně dokončit celkem šest,“ upřesňuje Markéta Záleská s tím, že návštěva vojenských památek si získává stále větší oblibu u turistů. 

Kampaň Nejezděte jinam v těchto dnech ve větších městech Olomouckého kraje vyzývá občany regionu, aby svoji pozornost při plánování dovolené zaměřili i na památky a zajímavosti, které mají takříkajíc za rohem. Celkem dvanáct mutací reklamy s tváří ředitelky Muzea olomoucké pevnosti Markéty Záleské zve turisty na návštěvy pamětihodností na Zlatohorsku, Javornicku, Jesenicku, Šumpersku, Hanušovicku, Uničovsku, Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku, Přerovsku, Lipensku a Hranicku.

(red)

Poslat nový komentář