Odstartoval 5. ročník soutěže o titul „Obec přátelská rodině“

V Němčicích nad Hanou pořádají řadu akcí s tématikou rodiče dětem - děti rodičům
V Němčicích nad Hanou pořádají řadu akcí s tématikou rodiče dětem - děti rodičům.

Obce a města mohou i letos získat titul Obec přátelská rodině. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vyhlásily pátý ročník stejnojmenné soutěže, ve které si vítězné obce rozdělí 6 milionů korun. Ocenění získají obce za nejlepší koncepci rodinné politiky. 

„Chceme motivovat obce a města k podpoře rodin s dětmi a vést je k tomu, aby se zajímaly o jejich potřeby. Zatímco v předchozích ročnících byla soutěž zaměřena na hodnocení aktuálního stavu aktivit v obci, od letošního roku je cílem soutěž zefektivnit a ocenit ty obce, jejichž představitelé prokazatelně projeví snahu zlepšit dosavadní opatření na podporu rodiny. Titul získají obce, které aktivně zjišťují potřeby rodin a usilují o zavedení koncepčních a dlouhodobých opatření na jejich podporu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Soutěž pořádá Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Asociací center pro rodinu a Sítí mateřských center. Klade si za cíl podporovat obce v plánování rodinné politiky. Soutěže se mohou zúčastnit všechny obce, města, statutární města a městské části nebo obvody statutárních měst územně členěných na městské části či obvody z celé České republiky. Obce soutěží v rámci pěti velikostních kategorií podle počtu obyvatel. Do soutěže se v minulých letech zapojily rovněž obce prostějovského regionu – Mořice, Němčice nad Hanou i další. Během prvních čtyř ročníků soutěže ministerstvo přidělilo vítězným obcím neinvestiční dotace v celkové hodnotě téměř 26 milionů korun. Díky těmto prostředkům obce realizují řadu zajímavých aktivit. 

Více informací o soutěži na webu www.obecpratelskarodine.cz. Přihlášky do soutěže mohou obce zasílat do konce letošního roku. Vítěze vyhlásí ministr práce a sociálních věcí v březnu příštího roku.    

(red)

Poslat nový komentář