Co týden dal (1. - 6. 10.)

Co týden dal (1. - 6. 10.)
ilustrační foto

Tento týden jsem sledovala tak trochu s nadhledem – z krásných míst kolem Karlštejna a přímo z matky měst.

Trochu mě znervóznila informace, že všechny zdravotní pojišťovny skončily v loňském roce v mínusu. Osm zdravotních pojišťoven poskytovalo služby (?) pro 10 403 553 pojištěnců a největší vydání – přes 113 miliard korun – šlo na ústavní péči. Ta částka mě trošku šokovala. Nicméně moje zdravotní pojišťovna, u které jsem od jejího vzniku, se bez mého vědomí spojila s jinou pojišťovnou, o které jsem dosud ani neslyšela. Urazila jsem se. Nevíte o dobré pojišťovně?

Podle zveřejněných statistických údajů prý prodejci zaznamenali v posledním prázdninovém měsíci značný propad maloobchodních tržeb. To mě zase vůbec nepřekvapilo, protože i kolem sebe vidím úpornou snahu šetřit. Jde to ale čím dál hůř, týden nejdete do obchodu a pak najednou zjistíte, že věc, kterou pravidelně kupujete, je zase o dvě korunky dražší... Na druhé straně prý nárůst zaznamenávají internetoví prodejci. Jsem ze staré školy a některé internetové obchody mi moc důvěryhodné nepřipadají. To synové mě nabádají, ať se před jakýmkoliv nákupem kouknu na internet. Možná na tom něco bude. Známí tak koupili kotel o šest tisíc levněji, než stála tatáž značka v kamenném obchodě.

Staropramen prý zdraží pivo. Kdysi se tvrdilo, že pokud vláda dovolí zdražení tohoto tradičního českého moku, padne. Což se zatím u nás nestalo, i když se pivo zdražilo. Jenže teď zrovna bych neriskovala – podle posledních průzkumů současné vládě věří pouhých 17 procent obyvatel Česka.

Za týden tu máme volby. Letošní kampaň mi přijde neslaná nemastná. Nemyslím, že nespokojeného občana otráveného přemírou korupčních afér z poslední doby by k účasti ve volbách přiměl letáček plný vzletných hesel. Deseti lidí ve Středočeském kraji jsem se ptala, koho budou volit. Osm mi řeklo, že k volbám nepůjde. Tady v Prostějově jsem se raději neptala. Ale já k volbám půjdu a dokonce mám i docela jasnou představu, koho volit. Tak zase příští týden...

Olga Katolická

Poslat nový komentář