Čarodějné ohně zaplanou na Žraloku, v Prostějově si čarodějnice počíhají na muzikanty

Čarodějné ohně zaplanou na Žraloku,  v Prostějově si čarodějnice počíhají na muzikanty
ilustrační foto

 

Noc z 30. dubna na 1. května je noc magická. Říká se jí Filipojakubská či Valpružina noc nebo také Beltine. A v tu noc se pálí čarodějnice. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. V tuto dobu se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech staví také májku.

 

Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat. Ve skutečnosti je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Kromě toho se také věřilo na otevírání pokladů v různých jeskyních a podzemních slujích. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti.

Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony obecně, čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek (to mělo zase pomoci k jeho dobré plodnosti), jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a – jak jinak - plodnosti.

Podobný svátek se slaví v mnoha jiných evropských zemích – na Slovensku, ve Skotsku, v Irsku, Walesu, Švédsku, Finsku, Polsku a Německu.

K pálení čarodějnic dojde v úterý večer i u nás na Prostějovsku. Na košťatech i bez nich se čarodějnice slétnou na starém hřišti v Určicích, u školy v Čechách pod Kosířem, na náměstí v Brodku u Konice, na Běleckém mlýně či v Němčicích. Obrovské zázemí mají čarodějné ženy v Plumlově, kde bude letos už jejich čtrnáctý slet. Uskuteční se od 16.30 hodin v kempu Žralok a na čarodějnickém sabatu se mimo jiné bude volit nejkrásnější z účastnic a plameny ohňů ve 20.45 hod. zastíní ohňová show žonglérské skupiny Prométheus z Vyškova. Kousek dál, na plumlovském zámku, pojali oslavu na způsob Keltů jako Beltine a v tomto duchu vás amatérští herci provedou nočním zámkem.

Jedna skupina čarodějnic zavítá i do Prostějova - na zahájení letní sezony zahrádky Sali v Krasické ulici přiletí čarodějné ženy kolem 17. hodiny lehce postrašit muzikanty Slavoje a Paulího.

Pokud se dozvíte o čarodějnických rejích ještě někde jinde, prosím, napište nám to na facebook. Díky.

(ok)

 

Poslat nový komentář