Křestní jméno prý ovlivňuje charakter

Křestní jméno prý ovlivňuje charakter
ilustrační foto

 

Už v antice se říkalo "Nomen Omen" - jméno je osudem. Jméno prý ovlivňuje charakter člověka a tím zřejmě i jeho život. Vědci v oboru nominativního determinismu se to snaží dokázat i dnes.

Podle profesora psychologie Hertfordshireské univerzity Richarda Wisemana může jméno ovlivnit předpoklady, které si jiní lidé tvoří o vaší povaze a zázemí. „Může tedy ovlivnit i šance, které jsou vám v životě dány," říká. Pokud vaše jméno zní inteligentně, úspěšně a přitažlivě, je pravděpodobnější, že se tak budete snažit i chovat," konstatuje Wiseman.

Při výběru jmen svých potomků bychom se tedy měli řádně rozmyslet. Ona taková Dobromila to bude mít v životě rozhodně těžší, než třeba Irma, stejně jako Mikuláš si to zřejmě vypije od Igora.

Naštěstí se "nevhodné" jméno dá vždycky změnit, takže i vy můžete napravit chyby svých rodičů. Na matrice zaplatíte pouhých sto korun a klidně můžete být třeba Biancou či Georgem. Jen jedno neprojde, v České republice je vyloučená je záměna mužských a ženských jmen. Alice Cooper by tedy v Čechách neprošel. (red)

Poslat nový komentář