Dnes nabízíme další z "kuřecích" receptů kuchaře Jakuba

Dnes nabízíme další z "kuřecích" receptů kuchaře Jakuba
ilustrační foto

 

Nadšená reakce naší čtenářky na nedávno zveřejněný recept - kuře s tymiánem pečené na zelenině - kuchaře Jakuba potěšila, a tak si na dnešek připravil další ze skvělých "kuřecích" receptů. Tentokrát to budou kuřecí stehna s ořechovou nádivkou a koňakovou omáčkou.

Budete potřebovat 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 200 gramů housky, 100 gramů másla, 20 gramů mandlí, 20 gramů vlašských ořechů, 4 gramy čerstvé petrželové nati, 2 vejce, půl deci mléka, půl deci slunečnicového oleje, sůl, pepř, čerstvý tymián, 300 mililitrů kuřecího vývaru, 1 deci smetany a 1 deci koňaku.

Housku nakrájíme na drobné kostičky a na plechu v troubě usušíme při 180 ºC do zlatova. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky ušleháme s mlékem, osolíme, opepříme, nalijeme na housku a necháme 10 minuit provlhnout. Mandle a ořechy nakrájíme, lehce orestujeme na polovině másla a přidáme k housce. Přidáme také na drobno nasekanou petrželovou nať. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do směsi.

Stehna očistíme a od kloubů z vrchní strany opatrně uvolníme kůži, aby nám vznikla kapsa. Naplníme směsí, kapsu uzavřeme jehlou nebo párátky. Stehna po povrchu osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Na pánvi na oleji zpěníme cibulku a pak na ní opečeme stehna z obou stran. Vše vložíme do pekáčku, na stehna poklademe druhou polovinu másla a zalejeme vývarem. První půlhodinu pečeme na 180 ºC s pokličkou, pak odkryjeme a dopékáme asi 40 minut na 160 ºC v odkrytém pekáčku. POZOR - kůže na kapse má tendenci hnědnout, je třeba při pečení hlídat a přelévat šťávou.

Když jsou stehna měkká, opatrně je vyjmeme, šťávu přelejeme do menšího kastrolku, vlejeme smetanu, koňak a lehce provaříme. Rozmixujeme, propasírujeme přes jemné sítko a podle chuti přidáme sůl a pepř. A můžeme servírovat.

Podáváme s vařeným bramborem, ale pokud máme šťávy víc, můžeme zvolit karlovarský knedlík či bramborové noky.

Dobrou chuť vám přeje kuchař Jakub! (red)

Poslat nový komentář