Srnčí kýta se šípkovou omáčkou? S Jakubem žádný problém!

Srnčí kýta se šípkovou omáčkou? S Jakubem žádný problém!
ilustrační foto
Další fotky: 
Srnčí kýta se šípkovou omáčkou? S Jakubem žádný problém!

Další ze zvěřinových jídel, která si s oblibou dávají hosté v Babiččině zahradě v Praze – Průhonicích (kde vaří náš kuchař Jakub) je srnčí kýta se šípkovou omáčkou. Budete-li postupovat přesně podle Jakubova návodu, nemusíte se vůbec přípravy této pochoutky obávat.

Potřebovat budeme 600 gramů srnčí kýty, 150 gramů mrkve, 100 gramů petržele, 100 gramů celeru, 100 gramů cibule, 100 gramů uzeného špeku, sůl, pepř, čerstvý tymián, 150 gramů rostlinného (nejlépe slunečnicového) oleje, 2 citrony, 1,5 litru kuřecího vývaru, 50 mililitrů octa, nové koření, bobkový list, celý pepř, 300 gramů šípkové zavařeniny, 250 mililitrů červeného vína, 50 gramů cukru, 100 gramů másla a 100 gramů hladké mouky.

Srnčí kýtu očistíme, odblaníme a protkneme špekem. Osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na oleji. Pak maso vyjmeme, do oleje vložíme na hrubé kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer, opečeme do zlatova a teprve potom vložíme nakrájenou cibuli. Vše restujeme, až základ získá tmavou, zlatavou barvu. Pak přidáme tymián a divoké koření, zastříkneme octem a červeným vínem a lehce vydusíme. Přidáme jeden oloupaný citron nakrájený na plátky, polovinu šípkové zavařeniny, vložíme maso a podlijeme vývarem tak, aby maso bylo v základu ponořené. Dusíme do měkka a podle potřeby dál podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak jej vyjmeme a šťávu zahustíme máslovou jíškou. Za stálého míchání řádně provaříme. Přidáme zbylou zavařeninu a dochutíme šťávou z druhého citronu a cukrem. Nakonec přepasírujeme přes jemné síto. Omáčka by měla být lesklá a sladkokyselá, chutnat by měla po základní surovině, tedy po šípkové zavařenině. Vhodnou přílohou je karlovarský knedlík, ale může být i obyčejný houskový knedlík či domácí krokety.

Dobrou chuť přeje kuchař Jakub.

 

 

Poslat nový komentář