Pozitivní banány. Fungují i jako antidepresiva

Pozitivní banány. Fungují i jako antidepresiva
Ilustrační foto ber

Banány jsou dobře dostupné exotické ovoce, které si vychutnáváme především v zimě, ale na pultech ho najdeme po celý rok. Jsou chutné, levné a využít se dá i jejich slupka. Jedná se o velmi zdravé ovoce, které svědčí nejen našemu tělu, nýbrž také mysli.

Banány obsahují aminokyselinu tryptofan, která pomáhá zlepšovat náladu, protože zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je přenašeč vzruchů, který ovlivňuje náladu, spánek i chuť k jídlu, a dokáže dokonce zmírnit deprese.

Banány jsou také rychlým zdrojem energie – glukóza okamžitě zásobí energií srdce, mozek i svaly. A navíc nemají mnoho tuku, takže při sportu nezatěžují trávicí soustavu. Dále v nich najdeme spoustu vitamínů a minerálů – od betakarotenu až po železo. A obsahují také velké množství pektinu a vlákniny, takže pomáhají normalizovat trávení a při pravidelné konzumaci nám mohou pomoci se správným vyprazdňováním.

Banán přitom neobsahuje stále stejné množství látek – poměr rychlého cukru a vlákniny se v něm mění v závislosti na stupni zralosti. Můžete tedy sáhnout po takovém přesně podle svých aktuálních potřeb.

Ty zelené obsahují nejvíce rezistentního škrobu, které působí jako vláknina. Právě díky ní vás méně zralé banány zasytí na delší dobu, a přitom mají menší množství cukru, takže jsou vhodné do diety.

Žluté banány jsou zralé tak akorát – v tuto chvíli obsahují nejvíce antioxidantů bojujících s volnými radikály.

Nejsladší jsou hnědé banány, které neobsahují téměř žádný škrob, ale stále mají velké množství minerálů.

Pro sportovce je konzumace banánu každodenní záležitostí – není totiž levnějšího zdroje kvalitních, rychlých cukrů. Bez obav si jej tedy dejte před sportem, když potřebujte rychlou a stravitelnou svačinu. Společně s proteinovým nápojem vás zasytí, ale nebudete mít při tréninku pocit plného břicha.

Uplatnění najde i při vytrvalostním sportu – dlouhé pochody nebo běhy na dlouhé tratě vyžadují spoustu energie a jakmile se vyčerpá zásoba glykogenu, můžeme pociťovat nekomfort. Zbavit se ho ovšem lze přísunem rychlých cukrů v podobě banánu.

A jeho vlastnosti oceníte i po tréninku, kdy je důležité doplnit zásoby glykogenu a nebýt unavený. Než přijdete domů z posilovny, dejte si cestou banán – zasytíte se a svaly budou moci regenerovat.

Ani slupku z banánů ovšem nemusíte vyhazovat, jelikož obsahuje spoustu fosforu a draslíku. Díky těmto látkám budou rostliny lépe kvést a zmohutní – fosfor a draslík pro svůj růst potřebují především rajčata, papriky a růže. (red)

Poslat nový komentář