Houbové hody aneb bramborové taštičky plněné hříbky

Houbové hody aneb bramborové taštičky plněné hříbky
Foto

 

Houbařská sezona začala, a tak se před nám otevírají i možnosti kulinářských orgií. K obligátní omáčce, polévce, karbenátkům, guláši či smaženici tentokrát nabízíme recept na bramborové taštičky plněné hříbky, podávané s červeným zelím dušeným.

Na čtyři porce potřebujeme bramborové těsto. Zpracujeme jej z 210 g vařených brambor, 1 vejce, 100 g hrubé mouky a soli. Brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky. Ty pak plníme směsí z hub. (ideální je, máme-li tvořítko na taštičky)

 

Směs si připravíme ze 100 g čerstvých hub, 100 g žampionů, 40 g pórku, 1 decilitru smetany, 60 g sýra eidamu, špetky soli, 40 g hladké mouky a decilitru oleje. Směsí z hub, poloviny pórku a sýru naplníme taštičky z bramborového těsta, které vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut. Ze smetany, žampionů poloviny pórku připravíme omáčku, kterou podáváme s taštičkami - žampiony s pórkem orestujeme a zahustíme smetanou.

Červené zelí dušené

Potřebujeme 800 g červeného zelí, 60 g špeku, sůl, kmín, ocet dle chuti, trochu oleje, 2 lžíce cukru krupice, 70 g hladké mouky a jednu cibuli.

Zelí očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na jemné nudličky. V kastrole zkaramelizujeme cukr, jakmile karamel lehce zhnědne, zalejeme trochou vody, rozvaříme a vložíme nakrájené zelí. Osolíme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Na pánvi si osmažíme špek nakrájený na kostičky a cibuli do zlatova, zasypeme moukou a vzniklou jíškou zahustíme zelí. Necháme povařit asi 30 minutna za závěr ještě dochutíme octem.

 

Dobrou chuť. (red)

Poslat nový komentář