Tip na výlet: Meteorologický radar Skalky u Benešova

Tip na výlet: Meteorologický radar Skalky u Benešova
ilustrační foto

Zajímá vás, jak vypadá meteorologický radar uvnitř? Tak si 9. září udělejte čas a zajeďte si do Benešova u Boskovic. Na kopci Skalky, ve výšce 735 metrů nad mořem, se právě v tento den otevřou jeho dveře pro veřejnost.

Stanice se nachází mezi Žďárnou a Benešovem na kótě zvané Skalky. Kdo chce více rozumět předpovědím počasí, má možnost si prohlédnout tento meteorologický radar na vlastní oči i zevnitř. Veřejnosti ho Český hydrometeorologický ústav otevírá pouze jediný den v roce.

Oblast nejvyššího bodu Drahanské vrchoviny – kóta Skalky (735 m.n.m.) byla vybrána pro umístění meteorologického radaru již koncem 60. let minulého století. Původní záměry, které předpokládaly ruční měření s 16-ti člennou obsluhou stanice, nebyly až do 90. let z finančních důvodů realizovány. S využitím moderních technologií byl v r. 1993 nově koncipován stavební záměr na bezobslužnou automatickou radarovou stanici s dálkovým řízením. A od 11. 4. 1996 byl po ukončení zkušebního provozu zahájen „ostrý” operativní provoz.

Meteorologické radiolokátory slouží ke zjišťování rozložení okamžitých intenzit atmosférických srážek a výskytu jevů spojených s oblačností na velké ploše řádu 100.000 km čtverečních, do vzdálenosti řádově 100-200 km a pro detekci bouřkové oblačnosti do vzdálenosti cca 250-300 km. (ber)

Poslat nový komentář