Starý Prostějov. Živnostenská banka

Starý Prostějov. Živnostenská banka
Foto SOkA

Na rohu náměstí TGM a Kravařovy ulice stojí dům, který pro prostějovskou filiálku Živnostenské banky vyprojektoval význačný pražský architekt Osvald Polívka (*1859 Enns, Rakousko – + 1931 Praha). Stavět se začal roku 1912.

V přízemí byly situovány úřadovny banky, obchody a sklady, v mezaninu pak taktéž sklady a dále byt domovníka. V prvním patře kanceláře banky (úřadovny) a čtyřpokojový byt s příslušenstvím. V dalších patrech pak také byty. Ve třetím patře do ulice Kravařovy byl původně navrhovaný třípokojový byt přeměněn na byty pro svobodné bankovní úředníky, tedy na garsoniéry. Ke zrušení garsoniér pak vlastník objektu přistoupil v roce 1935, kdy byla realizována úprava podle projektu Františka Bendy, prostějovského stavitele, a prostory byly spojeny v jeden větší byt.

Křídlo postavené v Kravařově ulici bylo původně zadním traktem staršího objektu pocházejícího asi z roku 1818, ale při stavbě domu bylo přestavěno a spojeno s novostavbou.

V roce 1951 doznal objekt dosti podstatných změn, neboť v prvním patře směrem do náměstí T.G.Masaryka byly zrušeny kanceláře banky. Prostory kanceláří byly přestavěny na byt.

Celé přízemí, jak do náměstí T.G. Masaryka, tak do Kravařovy ulice pak nadále bylo užíváno k obchodním účelům. Po roce 2000 rekonstruoval citlivě a nákladně celý objekt jeho současný vlastník, město Prostějov. (ber)

Poslat nový komentář