Prostějovské stavby. Městské lázně

Prostějovské stavby. Městské lázně
ilustrační foto

Nemovitost byla projektována v letech 1957-1958 pro účely městských lázní v Prostějově. Investorem akce byl Oblastní komunální podnik města Prostějova, realizaci stavby měl na starost národní podnik Pozemní stavby, stavební správa Prostějov. Projekt vypracoval kolektiv architektů Vladimíra Vychodila a Radoslava Malasky v červnu roku 1957, ke schválení došlo v listopadu 1958 a stavba byla dokončena roku 1962.

V urbanismu města byl objekt situován do parkového prostředí Floriánského náměstí, kam byla orientována hlavní vstupní partie se sloupy nesoucími předsunutý díl prvního poschodí s přeloženou terasou. Komunikace na jižním okraji Floriánského náměstí byla zrušena a nahrazena 3,5 m širokým chodníkem před budovou, což napomohlo rozšíření rekreačních ploch a také optickému sjednocení plochy se stávajícím parkem před budovou. V letních měsících měla totiž plocha náměstí sloužit také jako rekreační prostor pro koupající. Volná stěna bazénové haly a k ní přiložená terasa pro slunění je natočena k jihu do zahrady.

Zahrada byla od rušné silnice oddělena oplocením z žebírkového pletiva na podezdívce a mezisloupky ze spárového zdiva, které tvořilo vzdušnou, minimálně průhlednou a zároveň do parkového rámce dobře začleněnou zástěnu. V zahradě bylo umístěno rovněž hřiště na odbíjenou a brouzdaliště. Vstup na terasu byl doplněn dvojicí figurálních plastik z umělého kamene (dnes nedochované). (Zdroj npu.cz)

Poslat nový komentář