Pamatujete? Nesmrtelná remoska

Pamatujete? Nesmrtelná remoska
Foto ber

Remoska, malá přenosná elektrická pečící mísa či pánev vaří, peče, smaží, dusí i opéká a připravit se v ní dá téměř cokoli. Mezi její přednosti patří jednoduchá obsluha i údržba, nízká spotřeba energie a dlouhá životnost. Patří mezi výrazné české vynálezy, její ochranná známka byla zapsána 21. července 1964. Já na tu svoji, kterou vlastním a používám desítky let, nedám dopustit.

Remosku vytvořil počátkem padesátých let 20. století Oldřich Homuta, inspirován elektrickým hrncem. Homuta se svými spolupracovníky remosku (první prototypy vznikly v letech 1953–1955) dále vylepšoval, a tak první remoska ještě nesla označení HUT (dle iniciál Oldřicha Homuta, Jindřicha Uhera a Antonína Tyburce). Malá Homutova dílna byla znárodněna a připojena k podniku místního  hospodářství REMOS (= revize, elektro, montáže, opravy, servis).První remosky se začaly sériově vyrábět ve Zdicích, v roce 1957 byla výroba přenesena do Ondřejova v rámci OKP (okresní kovopodnik) Brandýs nad Labem a posléze do nového závodu v Kostelci nad Černými Lesy. Výrobu nakonec převzala firma Karma v Českém Brodě, kde byla výroba zastavena. Do roku 1991 bylo vyrobeno 2,7 miliónu kusů remosek všech velikostí.

Ochrannou známku remosky zakoupila dvojice podnikatelů Jiří Blažek a Vladimír Uličník, kteří roku 1994 přenesli výrobu do Frenštátu pod Radhoštěm.

Je pravdou, že současné ceny i vzhled už jsou oproti té mé remosce úplně jinde. O to víc si cením pomocníka, který bez jakýchkoli oprav slouží už víc, než 40 let. (ber)

Poslat nový komentář