Tip na výlet. Olomoucká vila Primavesi

Tip na výlet. Olomoucká vila Primavesi
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet. Olomoucká vila Primavesi

Historie nevelké stavby v centru Olomouce je spjata s italským rodem Paola Antonia Primavesi. Po pět generací žila tato rodina v měšťanských domech na Dolním náměstí a provozovala zde malou banku. Jak čas běžel, rod postupně získával na vážnosti a majetku. Počátkem 20. století byl rod Primavesi již jedním z nejznámějších rodů celé Moravy. V roce 1905 se rozhodl Otto Primavesi, nejvýznamnější člen rodu, se svou manželkou Eugenií, k založení sídla odpovídajícího vážnosti rodu.

Éra rodu Primavesi na Moravě byla ukončena v roce 1918 po rozpadu Rakousko-Uherska, majetek prodali a přestěhovali se do Vídně.  Dům byl v letech 1926-1927 přestavěn na sanatorium a zdravotnictví sloužil i v roce 1952, kdy ho zabavili komunisté. V roce 1992 získala dům zpět v restituci dcera posledního majitele Olga Dvořáčková, která jej vzápětí převedla na svou dceru Pavlu Honzíkovou.

V 80. letech minulého století byla vila Primavesi vyhlášena kulturní památkou moderní architektury, což vedlo k vypracování projektu na rekonstrukci, ke které však nikdy nedošlo. Po špatných zkušenostech s investory ji začala na vlastní náklady v roce 1996 Pavla Honzíková opravovat. Po několika letech pracného hledání byla nalezena téměř všechna historická díla. O některá se majitelka dlouhé roky soudila, mimo jiné s Vlastivědným muzeem v Olomouci. 

Dnes jsou v podkrovních patrech vybudovány byty, v dalších sídlí firmy. Historicky cenné podlaží je přístupné veřejnosti ve formě komentovaných prohlídek. Tyto prostory si lze pronajmout pro pořádání soukromých akcí, recepcí nebo svatby. Součástí historické části je i zážitkový pokoj s možností ubytování v secesním stylu přelomu 19. a 20. století. V přízemí funguje restaurace.

V každém případě stojí tato unikátní stavba za návštěvu. Při prohlídce, komentované Janou Krausovou, se dozvíte mnoho zajímavostí, které se při nejlepší vůli do článku nevešly. (ber)

Poslat nový komentář