Pojišťovny řeší denně tisíce škod. Seznamte se s kuriozitami II.

Pojišťovny řeší denně tisíce škod. Seznamte se s kuriozitami II.
ilustrační foto HZS Karlovarského kraje

Operátorky a likvidátoři pojišťovacích společností jsou zvyklé na rutinní práci. Zjišťují – kde, kdy, komu, co a jak se stalo, aby šlo vyhodnotit, k jakým škodám na majetku, osobách či zvířatech došlo a kdo za ně nese odpovědnost. Některé jsou velmi kuriózní. A my přinášíme druhou část.

Direct pojišťovna zaznamenala několik bizarních situací. Při řešení škody z povinného ručení chtěl poškozený například uplatnit psychickou újmu za to, že musel změnit „SPZtku“, protože mu ji klient pojišťovny při nehodě poškodil. „Tvrdil, že má trauma z toho, že si bude muset zvyknout na novou značku,“ uvedla mluvčí společnosti Nela Maťašeje.

Lakonicky vtipné bývají i způsoby, kterými klienti nehodu nahlašují. Například řidič náklaďáku zaparkoval na benzince, aby si zašel pro kávu. Mezitím mu však zloděj ukradl auto i s nákladem. „Došel jsem zpět a tam nic, ani mastný flek na silnici,“ popisoval řidič. Další klientka, která způsobila nehodu v opilosti, kdy měla přes 2,5 promile, na otázku, jak k nehodě došlo, řekla: „Já si nic nepamatuji, já byla tak ožralá, že jsem byla ráda, že řídím.“

V rámci pojištění odpovědnosti si mohou klienti připojistit i odpovědnost za svá zvířata. Právě z tohoto pojištění chtěl klient zaplatit granule, které jeho mazlíček pomočil ve zverimexu. „V tomto případě jsme škodu zaplatili,“ říká Maťašeje.

Z pojištění majetku chtěl klient zaplatit poškození vedlejší stavby, ke kterému došlo kvůli vlně vzduchu způsobené při přistávání vrtulníku. „V tomto případě klient neměl toto riziko pojištěné, proto jsme škodu nemohli zaplatit,“ vysvětluje mluvčí. Plnění se nedočkal ani muž, který doplatil na velmi nespolehlivého souseda. „Klient hlásil škodu na vybavení bytu, kterou způsobil jeho soused. Tomu totiž svěřil hlídání svého domova, když byl na dovolené. Soused však pořádal soukromou party a ve značné opilosti byt znečistil, pomočil a pokálel. Policie však vyhodnotila, že se nejednalo o vandalismus, a proto jsme nemohli škodu zaplatit,“ vysvětluje Maťašeje.

Prostitutka u hranic s Německem vymáhala po svém „pasákovi“ dlužné peníze. Když jí je nechtěl dát, skočila mu na kapotu auta. Následně ji vezl několik kilometrů, ona při tom zvládla zavolat mobilem policii, která je zastavila. Následně se nechala fotit redaktory bulvárního deníku, jak leží na kapotě. Z povinného ručení „pasáka“ žádala odškodnění za dušení útrapy.

Hlášení škody: „Náš páv přelétl přes plot a zaútočil na auto návštěvy našich sousedů. Páv je v říji a tím, jak v černém voze viděl svůj odraz, vnímal jej jako soupeře. Jedná se o Volkswagen Golf.“

Klient šel do hospody, ale neměl peníze. Ukradl tedy kovový poklop od kanálu a dal jej do sběru, aby měl na pivo. Když se vracel večer z hospody, tak do toho odkrytého kanálu spadl a zlomil si nohu.

Starobní důchodce (77), kterému zubař špatně opravil zub a v ústech mu probíhal chronický zánět, žádal o náhradu psychických útrap, protože mu páchne z pusy, a proto nemůže mít plnohodnotný sex. Pojistná událost byla uznána.

„Fekální vůz přijel vyčerpat jímku. Měla jsem zavřeného psa v kleci. Jak se pes opřel do vrátek, tak se dostal ven a poškodil hadici fekálního vozu. Začal se s ní prát a prokousl ji.“

„Stáli jsme ve frontě, pán předbíhal, já jsem ho upozornil, aby to nedělal. Chtěl jsem mu sundat roušku, abych se podíval, jestli to není někdo, koho znám a nedělá si jen srandu. Pak jsme se začali prát. Nárokuje si lehký otřes mozku a pohmoždění páteře. Je to vše jen konspirativní. Nebyl jsem schopný posoudit, jestli ho znám, když měl tu roušku. Stalo se to v Kauflandu. Byla to fronta u pultu lahůdek. Odvezla nás oba sanitka.“

„Při vyjíždění z parkovacího místa za lékárnou jsem měla otevřená okna a v ruce držela rohlík se šunkou. Najednou začal po autě až do okna řidiče skákat větší rezavý pes a snažil se mi svačinu sežrat. Jak jsem se lekla, nacouvala jsem do nerezového zábradlí a pak při pokusu o vyjetí ještě znova. Hodila jsem z okna rohlík a pes odběhl.“

Z okna jsem chtěla hodit synovi batůžek, ve kterém měl kameny do sbírky. Nevšimla jsem si, že není zapnutý zip. Popruh batohu se nešikovně zachytil za parapet a kameny z něho vypadly na vozidlo pod oknem a na dvou místech pravých zadních dveří poškodily lak.

Mravenci mi vlezli do pohonu vrat na zahrad a došlo ke zkratu zařízení. (ber)

Poslat nový komentář