Lidoví tvůrci předvedli svůj um a výrobky na jarmarku

Lidoví tvůrci předvedli svůj um a výrobky na jarmarku
Tradiční vánoční jarmark se letos přesunul do foyer kina

Vítaným zpestřením adventního období se každý rok stává jarmark lidových řemesel pořádaný kulturním klubem DUHA. I letos se do foyer kina Metro 70 sjeli lidoví tvůrci vánočních ozdob, dárků a dekorací. Nabídli svou originální tvořivost všem, kdo hledají inspiraci nebo si přišli nějakou drobnost koupit. 

Stará lidová řemesla se dostávají do popředí zájmu stále víc a do domácností se vrací tradiční ozdoby z přírodních materiálů. K nejvíce obdivovaným a oblíbeným patří ozdoby a dekorace z vizovického pečiva, kukuřičného šustí, slámy, korálků, háčkované nebo paličkované ozdoby, keramika, perníčky, šperky, skleněné drobnosti. Řada lidových tvůrců jezdí na jarmark lidových řemesel už od samotného začátku víc než dvacet let. Pamětníci vzpomínají na krušné začátky, kdy měli své stánky venku. Pak získali příjemné prostředí v prostorách Duhy, už třetí jarmark však byl přesunut do foyer kina Metro. Menší prostory se moc nezamlouvají ani prodejcům, ani veřejnosti, lidový jarmark ztratil na atraktivnosti, ztratil své kouzlo a je to vidět i na návštěvnosti. Rozhodnutí města o tom, že kulturní klub Duha nebude využíván pro komerční účely je však nezvratné. 

Ti nejvěrnější lidoví tvůrci, kteří na prostějovský jarmark jezdí spíš z nostalgie, se i ve změněných podmínkách se svým uměním rádi pochlubí. A to i při přímé prezentaci svého řemesla. A tak se ukázka tkaní, háčkování, paličkování či modelování vizovického pečiva může stát inspirací pro vlastní tvůrčí činnost a nejeden vánoční stromeček nebo štědrovečerní stůl ozdobí vlastní ruční práce.    

 (jap)

Poslat nový komentář