Co týden dal i nedal – 9.-15.7.2012

ilustrační koláž
ilustrační koláž

Spíš nedal, mám totiž takový pocit, že dnešní sloupek moc optimistický nebude. 

Začalo to jiskřením na politické scéně a údajným telefonickým zasahováním ministra financí Miroslava Kalouska do vyšetřování nákupu letadel Casa. Pan Kalousek se ve vrcholné politice pohybuje už pěknou řádku let a je znám určitou vulgaritou, která, bohužel, na naší politické scéně zdomácněla. Obvinění ze zasahování do vyšetřování sice odmítá, ale i Radek John (u mne v posledním půlroce ztratil kredit a utvrdil mě v názoru, že je lepší, když se švec drží svého kopyta) víceméně přiznal, že k zastrašování policistů došlo. Moc by mě zajímalo, jak se asi na náš účet baví zahraniční pozorovatelé, když tak sledují dění mezi našimi vládními představiteli.

 

Já jsem koukala na záznam z jednání sněmovny o nějaký den později, kdy se hlasovalo o majetkovém vypořádání s církvemi. Hlasování dopadlo podle očekávání a jsem poprvé vděčná za Senát, neboť se od něj očekává, že tento kontroverzní zákon vrátí sněmovně zpátky. Ne, že bych měla něco proti církvím, ale způsob majetkového vyrovnání nepokládám ani za šťastný, ani za správný a ani za spravedlivý.

 

Emoce nad krachem Oděvního podniku pomalu utichly, majetek zkrachovalé firmy se rozprodává, věřitelé počítají, kolik se na ně dostane. Nepočítají ale desítky švadlen, protože dnes už ví, že odstupné, na něž měly nárok, zřejmě nikdy neuvidí. Se ziskem naopak počítá prostějovský podnikatel, který koupil rekreační areál nad plumlovskou přehradou údajně pro rodinnou rekreaci. Během několika málo měsíců ale Čubernice figuruje v TOP nabídce realitní kanceláře za cenu o víc než 3 miliony vyšší, než ji podnikatel získal od správkyně konkurzní podstaty.

 

A ještě ke všemu mě zklamal Andrej Babiš. Začal už v březnu v Čechách vydávat regionální týdeník 5+2 dny. Před dvěma týdny vyšlo první číslo  i u nás. Bohužel, nepatřím mezi vyvolené, jimž se  dostal do rukou. Bydlím totiž v bytovém domě a noviny jsou dodávány pouze do schránek rodinných domků. Z profesionálního zájmu jsem po této tiskovině pátrala, ale nepodařilo se mi najít žádné odběrné místo, nepotkala jsem žádného kolportéra a tím pádem jsem ztratila zájem. Jestliže noviny nepotřebují čtenáře, tak asi za moc nestojí.

 

A mohla bych pokračovat: Naši poslanci kývli na další zvýšení DPH, což ovlivní naše nákupy skoro všeho, zpoplatní se vydávání „espézetek“, Rally Bohemia skončila smrtí spolujezdce... a DOST! S cílem zbavit se pesimismu uplynulých dnů jsem si naplánovala cestu na druhý konec republiky za svou malou vnučkou. A vám radím – udělejte si taky radost.

 

Olga Katolická

Poslat nový komentář