Co týden dal (16-22.7.2012) aneb Chvála dobročinnosti

ilustrační koláž
ilustrační koláž

Shrnutí událostí uplynulého týdne by co do optimismu mohlo úspěšně navázat na moje poslední týdenní zamyšlení. Připomeňme si třeba návrh na zrušení daňové úlevy pracujících důchodců, zprávu o tom, že se luxusní parmská šunka v Itálii vyráběla z vepřů krmených mršinami, upozornění na další úsporná opatření, která nás čekají v následujících měsících. 

Ve snaze  o objektivitu bych ale mohla připomenout, že podle ekonomických prognóz spotřeba domácností, která letos klesla, v roce 2013 lehce vzroste, o jedno procento se  sníží inflace a o 0,6 se zvýší platy. (To bude nepochybně tím očekávaným zvýšením platů ústavních činitelů a soudců).

Chci se dnes zamyslet nad úžasnou schopností českých lidí pomáhat. Stačí jen zmínka v médiích např. o neštěstí, které někoho postihlo, o nemocných dětech, o postižených lidech, a hned přijde rychlá reakce s nabídkou pomoci. Jsem na to hrdá a myslím si, že v tom hraje podstatnou roli určitá adresnost této dobročinnosti. 

Náhoda mě v závěru týdne svedla dohromady s pracovnicí Nadace Jedličkova ústavu v Praze Alenou Fellerovou. Základním posláním této nadace je shromažďování peněz a pomoc dětem a mladým lidem s postižením. Jde o pomoc velice konkrétní, určenou stávajícím i bývalým uživatelům služeb Jedličkova ústavu. 

Asistovala jsem Aleně Fellerové při vybírání kasičky veřejné sbírky nadace v jedné brněnské velkoprodejně a byla jsem moc pyšná, že výsledná částka překročila čtrnáct tisíc korun. 

Cesta na druhý konec republiky se ženou, která svůj život zasvětila nadaci a pomoci postiženým, uběhla až příliš rychle. Díky mé dávné přítelkyni a její dceři Marušce, upoutané na invalidní vozík, je mi problematika postižených blízká a hluboce se skláním před lidmi, kteří dovedou nemyslet na své problémy a pomáhat těm, kteří to skutečně potřebují. Před lidmi, kteří naplňují odkaz či přání samotného Dalajlámy: „Ať se stanu v každé době nyní a navždy: ochráncem těch bez ochrany, vůdcem pro ty, co ztratili cestu, lodí pro ty, kteří plují přes oceány, mostem pro ty, kteří přecházejí řeky, úkrytem pro ty, co jsou v nebezpečí, svítilnou pro ty, co nemají světlo, útočištěm pro ty, co nemají kde hlavu složit a sluhou pro všechny potřebné.“ A jsem pyšná na to, že pár z nich patří k mým přátelům.

(Pokud byste i vy chtěli přispět Nadaci Jedličkova ústavu na konkrétní pomoc postiženým, tak kasička nadace je u pokladen prostějovské prodejny OBI).

Olga Katolická 

Komentáře

Moc hezky jste to, paní Olgo, napsala. Díky.
Květa Kovaříková

Poslat nový komentář